İstanbul'da enflasyon yüzde 14,5

İTO tarafından İstanbul için yayınlanan Ücretliler Geçinme Endeksi'ne göre İstanbul'da fiyatlar Temmuz ayı itibariyle son bir yıl içerisinde yüzde 14,5 artış gösterdi.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından her ay derlenen İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi, temmuz sonu itibariyle son bir yıl içerisinde yüzde 14,5 artış gösterdi. Bu oran 2006 ile 2007 yıllarının temmuz ayları arasında yüzde 9,4 olarak gerçekleşmişti.

Ayrıca, sene başından temmuz sonuna kadar geçen süre zarfında fiyatlar yüzde 4,5 arttı. Bu oran da 2007 yılının temmuz ayı için yüzde 2,65 olarak gerçekleşmişti.

En büyük artış gıda ve konutta
Yüzde 14,5 olarak gerçekleşen yıllık fiyat artışının kalemlerinde başı konut ve gıda fiyatları çekti. Konut fiyatları yüzde 18,7, gıda fiyatları ise yüzde 17,9 artış gösterdi. Buna karşın giyim eşyalarında fiyat artışı ortalamanın hayli altında kalarak yüzde 6,1 olarak gerçekleşti.

Gıda fiyatlarındaki artışın alt kalemlerdeki dağılımı dikkat çekiyor. Sebze ve meyve fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 1,15 artarak neredeyse hiç değişmez et, balık ve kümes hayvanları mamullerinin fiyatı artışı ise yüzde 6,1'de kalırken ekmek ve tahıllar kalemi yüzde 44 yağlar, süt ve süt mamulleri yüzde 22,84 çeşitli hazır yiyecek kalemi ise yüzde 15,2 artış gösterdi. Fiyat artışlarının alt kalemlere dağılımı, yaşanan artışının en fazla dar gelirli kesimin sofrasına yansıdığını gösteriyor.