“ İşsizlik hızla artacak”

OECD, yayınladığı raporda 2009 sonu itibariyle ekonomik daralmanın beklenenin ötesinde gerçekleşeceğini ve işsizliğin hızla artacağını açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) 2008 sonunda yaptığı "2009 için daralma ve 2010'da büyüme" öngörüsünü revize etti. G-20 ülkelerinin Nisan başında yapacağı Finans Zirvesi için hazırladığı raporda örgüt, son elli yılın en derin ve yaygın ekonomik durgunluğunun yaşandığını belirtti.

Londra'da gerçekleşecek zirve için hazırlanan "Geçici Ekonomik Görünüm Raporu"na göre 2009 yılında dünya ekonomik faaliyetindeki durguluk, beklenenden daha büyük oranlarda görülecek. Raporda eş zamanlı yaşanan durgunluğun düzelmesinin daha önce tahmin edilenden fazla sürebileceği ve düzelmeden önce 2010'da küçülme yaşanabileceği ifade edildi.

OECD ülkelerinin gayrı safi yurtiçi hasılalarının bu yıl yüzde 4.3, gelecek yıl ise yüzde 1 oranında düşebileceğinin dile getirildiği rapor, işsizlik oranlarının da hızlı bir atışla iki haneli rakamlara varabileceğini öngörüyor. 2010 ve 2011 yılının başına, işsizliğin tepe noktasını bulacağı dönem olarak işaret ediliyor.

1929 krizine benzer bir noktaya gelinmemesi için hızlı ve zamanında önlem alınması gerektiği belirten OECD, hükümetlerin teşvikleri artırmasını salık veriyor.