İşsizlik artmaya devam ediyor

TÜİK tarafından aylık olarak açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi'nin Mart ayı sonuçları, işsizliğin artmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu yılın Mart ayında işsizlik, 2007 yılının Mart ayına göre yüzde 0,3 artarak, yüzde 10,7'ye yükseldi.

soL (HABER MERKEZİ) TÜİK tarafından yayınlanan 2008 yılı Mart ayı Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçları, işsizliğin giderek büyüdüğünü bir kez daha gözler önüne serdi. Ankete göre Mart ayı işsizlik oranı, önceki yıla göre yüzde 0,3 artarak, yüzde 10,7'ye tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 13,1'den yüzde 13,4'e yükseldi.

Kentler ve gençler...
Anket, işsizliğin kentlerde ve genç nüfus içinde çok daha ağır biçimde hissedildiğini gösteriyor. Genç işsiz oranı, toplamda son bir yıl içerisinde değişmeyerek yüzde 19,5 olarak gerçekleştiyse de, kentlerde işsizlik yüzde 12,1'den yüzde 12,7'ye yükseldi.

Genç nüfusun kentlerdeki işsizlik oranı 2007 yılı Mart ayında yüzde 21,3 iken, bu yıl yüzde 21,8 olarak gerçekleşti. Bu rakamlar, bedensel engelli veya öğrenci olduğu için çalışmayan gençleri içermiyor.

Milyonlarca insan işsiz, çalışanlar ise güvencesiz
Yüzde halinde ifade edilmeyen sayılar ise, Türkiye'nin nasıl bir emek cehennemi haline getiriliyor olduğunu daha açık gösteriyor. Türkiye'de 2008 yılı Mart ayı itibariyle 2 milyon 496 bin işsiz bulunuyor. Bunun yanı sıra, 26 milyon 503 bin kişi, yani yetişkin nüfusun yarısından fazlası, işgücüne çeşitli sebeplerle dahil olamıyor.

Çalışanların yüzde 43,4'ü herhangi bir sosyal güvenceye sahip değil. Bu oran, kırsal kesimde, tarım sektöründe yüzde 87,1'e kadar yükseliyor.