'İşsizliği geçiştirme' paketi

Hükümetin istihdam paketinin ayrıntıları kamuoyuna yansıdı. Paket, "iş bulamıyorsan, aç karnına mesleki eğitim al, düşük ücrete staj yap ya da geçici olarak küçük iş verelim" diyor. Patronlara alenen destek vermekten çekinmeyen hükümet, "iş var, çalışacak adam yok" iddiasında ısrarlı.

soL (HABER MERKEZİ) AKP hükümetinin uzun süredir açıklaması beklenen istihdam paketinin kapsamı en sonunda netleşti. Hükümet işsizliği çözmeyi değil geçiştirmeyi hedeflediğini ortaya koydu.

"İş var, çalışacak adam yok"
Hükümetin açıkladığı istihdam paketi, hükümetin ekonomiden sorumlu yetkililerin sık sık arkasına sığındığı "iş var, çalışacak kalifiyede insan" yok bakışını yansıtıyor. Öte yandan işsizliğin rekor seviyelere ulaştığı bir dönemde başlatılan "eğitim seferberliğinin" hem işsizliği gizlemeyi, hem de staj adı altında işsizliği istismar etmeyi hedeflediği görülüyor.

Yakında tam olarak açıklanması öngörülen istihdam paketinin temelde 3 ayağı olacak. Mesleki eğitim almış kişilere "işbaşı eğitimi" adı altında 6 aylık staj programları uygulanacak mesleki eğitim kursiyerleri 2 katına çıkarılacak ve kamu yararına çalışma sistemi getirilecek.

Hiçbir durumda güvence yok

Bu 3 ayaklı istihdam paketiyle 2 yıl içinde 500 bini aşkın kişiye "mesleki eğitim verilmesi" veya "geçici olarak iş olanağı sağlanması" hedefleniyor. Paket, güvenceli istihdamı öngörmüyor.

Özel sektöre destek: Finansmanı işsizlik sigortasından
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ekonomi bürokrasisinin birlikte hazırladığı "işsizliği geçiştirme" paketinin ana finansmanının İşsizlik Sigorta Fonu'ndan sağlanacak olması da tepki çeken bir diğer başlık. Bu planla özel sektör staj adı altında bedavaya işçi çalıştıracağı gibi, bu kişileri staj sonunda işe almak zorunda da kalmayacak.

Plana göre, mesleki eğitim programı almış kişilere özel sektörde sağlanacak staj programları sırasında verilecek verilecek maaşları İşsizlik Sigortası Fonu finanse edecek. 6 aylık staj süresinin sonunda ise firmanın talep etmesi durumunda stajyer işe başlayacak. Ancak bu konuda zorlayıcı bir düzenleme yapılmayacak. En az 100 bin kişinin bu programdan faydalanması öngörülüyor.

"Özel sektör olur, ama kamuda çalıştıramayız"

Plan netleştikçe, kamu yararına çalışmanın kapsamının daraltıldığı da ortaya çıkıyor. Uzun süredir tartışılan "500 bin kişiyi kamu yararına çalıştırarak iş sağlama" projesinin kapsamı daraltılırken, bu rakamın çok daha küçük bir noktaya çekildiği belirtiliyor.

Net rakamın bu hafta içinde kesinleşeceği, ancak "500 bin kişiyi geçici olarak kamuda çalıştıramayız" kararının netleştiği belirtiliyor.