İsrail Mersin organize tarım bölgesinde

Akdeniz ve Ortadoğu arasında stratejik bir noktada yer alan Mersin’deki organize tarım bölgesi, İsrail Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere, İsrailli yatırımcıların gözde yatırım sahalarından biri oldu. İsrail organize tarım bölgesini Mersin Sanayi ve Ticaret Odası işbirliği ile birlikte yönetmeye hazırlanıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'de kurulan ilk organize tarım bölgesi olarak da tanımlanan Mersin organize tarım bölgesinde İsrail'den bir heyet incelemelerde bulundu. İsrail, Türkiye tarımının AB sürecine uyumu adı altında yürütülen tarım projelerine ilgi gösteren ülkelerden biri olarak biliniyor. İsrail'in özellikle Akdeniz bölgesi ile GAP kapsamında gerçekleştirilen sulu tarım projeleri ile ilgileniyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olan MARSAV (Dış İşleri Bakanlığı Uluslararası Proje İşbirliği Müdürlüğü) Uluslararası İşbirliği Proje Müdürü Meir Cohen ile Tarım Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan bir kurum olan CİNADCO (Uluslararası Tarımı Geliştirme Merkezi) Genel Müdürü Zvi Herman, Mersin'de kurulacak olan organize tarım bölgesi için incelemelerde bulunmak ve projeler hakkında bilgi almak amacıyla Mersin'e geldi.

İsrailli heyet ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) yetkilileri arasında gerçekleşen görüşmede organize tarım bölgesi için gerçekleştirilecek olan işbirliği ele alındı. MTSO'da gerçekleştirilen toplantıya oda temsilcileri, Tarım İl Müdürü, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi yetkilileri ile Tarım Platformu üyeleri katıldı.

İsrail ile Mersin arasında tarım konusunda yapılacak birçok çalışmanın olduğunu belirten MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, İsrailli grupların Mersin'de çalışmalarına sıcak baktıklarına değindi. İsrailli firmaların geliştirdiği teknolojilere ilgi duyduklarını söyleyen Aşut birlikte neler yapılabileceğini masaya yatırdıklarını belirtti.

Diğer ülkeler hakkında bilgi ediniyoruz
MARSAV Uluslararası İşbirliği Proje Müdürü Meir Cohen, "Biz 60 yıldır İsrail'de yaptıklarımızı diğer ülkelerle de paylaşmak istiyoruz. Bu yolla biz de diğer ülkeler hakkında bilgi edinmiş oluyoruz. Bu nedenle Türkiye ve Mersin'deyiz. Tarım konusunda işbirliği yapmak istiyoruz. Gelecek yıllarda tarım ve gıda konusunda büyük sıkıntılar yaşanacak. Bu sıkıntıların önüne geçmek için de çevremizdeki ülkelerle işbirliği yapmamız gerek" ifadelerini kullandı.

Tarım Bakanlığı'na bağlı olarak çalıştıklarını ama MARSAV altında uluslararası işbirliği projeleri gerçekleştirdiklerini belirten CİNADCO Genel Müdürü Zvi Herman, tarım konusunda istediğiniz zaman İsrail'deki kamu, özel sektör ve araştırmacıları sizlerle buluşturabiliriz şeklinde konuştu. Kurum olarak Ar-Ge çalışmalarına çok önem verdiklerini söyleyen Herman, daha modern bir tarım için nasıl değişiklikler yapılabileceği konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

MTSO'da gerçekleştirilen toplantıya oda temsilcileri, Tarım İl Müdürü, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi yetkilileri ile Tarım Platformu üyeleri katıldı.

2005'te başvuruldu
Türkiye'de ilk olması planlanan ihtisas organize tarım bölgesi için hazırlıklar 2005 yılından beri sürdürülüyor. 2005 yılı haziran ayında bakanlıklara gerekli müracaatları yapılan Mersin İhtisas Organize Tarım Bölgesi'nde gıda ve tarıma dayalı yüksek teknolojili seraların yanı sıra ikinci işleme, paketleme, depolama, Ar-Ge tesislerinin bir arada bulunacağını belirtiliyor.

Mersin organize sanayi bölgesi çalışmaları kapsamında ele alınan organize tarım bölgesi için yer seçim kararı alınmış durumda. Tarsus'un kuzeydoğusunda bulunan 270 hektarlık alana yapılması planlanan bölgede yaklaşık 250 firmanın 10 bin kişiyi istihdam etmesi amaçlanıyor.