İspanya'da 5 milyondan fazla kişi işsiz

Avrupa'nın en büyük beşinci ekonomisi olan İspanya'da kriz giderek kökleşiyor. Son verilere göre, kapitalizmin krizinin sarstığı ülkede her dört kişiden biri işsiz.

İspanya Çalışma Bakanlığı, kamu hizmetindeki ofislere kayıtlı işsiz sayısının Eylül ayında 79 bin 645 arttığı ve 4,7 milyona ulaştığını bildirdi. İspanya Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilerinde, işsiz sayısında Ağustos ayına göre Eylül'de yüzde 1,72'lik bir artış yaşanırken, 2011'in aynı dönemine oranla 478 bin 535 daha fazla işsiz olması dikkati çekti.

İspanya'da ilk çeyrekte yüzde 24.4 olan işsizlik oranı, ikinci çeyrekte yüzde 24.6'ya yükselerek rekor kırdı. İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü verilerine göre ise, ülkede 5.7 milyon kişi işsiz. Bu rakam İspanya'nın demokratik yönetime geçtiği 1970'lerin ortalarından beri görülen en yüksek işsizlik oranı.

İspanyol hükümeti bir yandan halkın kemerini sıkmaya diğer taraftan ise bankaları kurtarmaya devam ederken, giderek yoksullaşan halkın alım gücü iyice azalıyor. İşsizlik ve yoksullukla mücadele eden halk gıda yardım merkezlerine akın ettiği öğrenildi.

(soL-Ekonomi)