İş yaratacaklarına akıl öğretiyorlar

Başbakan'ın damadı Çalık grubunun Ceo'su Berat Albayrak'a ait Para dergisi, İŞKUR'un işsizliğe çözüm olacağını iddia ediyor ancak rakamlar, kurumun işsize umut kapısı olma ihtimalinin olmadığını gösteriyor.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Erdoğan'ın "işsizlik yok, varsa da azıcık var, sorumlusu da biz değiliz" içerikli demeçlerine, damadı Albayrak'ın medya grubundan tam boy destek geldi. Grubun haftalık dergisi Para bu haftaki sayısının başyazısında Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) 2009'da "işsizin dert kapısı" olacağını iddia ederken, aynı gruba ait Sabah gazetesi de yazıyı haberleştirerek servis etti.

Para dergisinin iddiasına göre İŞKUR, 2009'da 100 bin kişiye iş bulacak. Ayrıca ilgili yazıda kurumun protföyünde halen 12 bine yakın açık pozisyon bulunduğu iddia ediliyor.

Gerçek rakamlar ve Para dergisinin çarpıtmaları
İŞKUR tarafından açıklanan son istatistikler, geçtiğimiz ocak ayına ait bültende yer alıyor. Bu bültende yer alan rakamlara üstünkörü bir bakış dahi Para dergisinin sahte bir umudun tellallığını yaptığını gösteriyor.

İŞKUR ocak bültenine göre, kurumun elindeki açık iş pozisyonu sayısı 10 bin 713. yalnızca ocak ayında yapılan toplam iş başvurusu sayısı ise 156 bin 411. Yani İŞKUR, açık her pozisyona bir işçi yerleştirse dahi, 15 başvurudan birini yanıtlayabiliyor.

Aynı rakamlara göre, İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı 1 milyon 193 bin 546'ya ulaşmış bulunuyor. Bir milyonu aşkın işsiz kaydına sahip, ayda 150 binden fazla başvuru alan İŞKUR'un, 2009'un tamamında 100 bin iş bulsa dahi işsizliğe nasıl çözüm olacağını anlamak için ise, görünüşe göre Başbakan ile üvey de olsa akraba olmak gerekiyor.

İşsiz mi kaldın, haydi Arabistan'a!
Yazıda ayrıca, işsiz Türkiye vatandaşlarının, ekmek bulmak için Suudi Arabistan ve Kuveyt'e gitmeleri öneriliyor ve buralarda bulunan kimi iş pozisyonlarının reklamı yapılıyor.

Önerilen işler arasında Suudi Arabistan'da bulunan iki hastanede doktor ve hemşirelik ile Kuveyt'te bir inşaat şirketinde çeşitli işçi pozisyonları dışında, Delal El Mübarek isimli bir şahsın aradığı özel terzi pozisyonu bulunuyor. Dergi, El Mübarek'in terzisi olmak isteyecek ve "durumu talep şartlarına uyan bayan adaylar"a bir kolaylık yapıp şahsın e-posta adresini de vermiş.

Ne iş olsa yap
Para dergisi bununla da kalmıyor, işsizlere iş bulmaları için bir dizi öneri sunuyor. "Gazete ilanlarına bakın" ve "eşe dosta haber verin" tarzında önerilerin yanı sıra dergi, işsizlere "asıl mesleklerinden farklı olarak gelen iş teklifini uzun vadeli olarak düşünmeden reddetmemelerini" ve "son işlerinden daha az para kazanacakları işleri göz ardı etmemeleri" önerisinde bulunuyor.

39 milyar TL kimin ilgisini çekiyor?
Öte yandan, yazının girişinde pek çok anlama gelebilecek bir cümle yer alıyor. Para dergisine göre İŞKUR "yönettiği 39 milyar TL'yi bulan İşsizlik Sigortası Fonu'yla herkesin ilgisini çekiyor."

İŞKUR'un iş arayan işsizler ve işçi arayan patronlardan başka kimin ilgisini çekiyor olduğunu Başbakan'a bu kadar yakın bir yayın organının bilme ihtimali hayli yüksek görünüyor. Krizin şiddetlendiği günlerden bu yana patronlar cephesinden gelen "işsizlik fonunu bize açın" taleplerinin ardından kaleme alınan bu yazı, bu talebin kapalı kapılar ardında, seçim yolundaki AKP hükümeti nezdinde bir yanıt bulmuş olma ihtimaline işaret ediyor.