İş güvenliği kâra dönüşüyor

soL (HABER MERKEZİ) Tuzla'da yaşanan ölümler iş güvenliği üzerine tartışmaları yoğunlaştırırken girişimciler buradan yeni bir sektör oluşturma derdinde.

Uluslararası Çalışma Örgütü raporlarına göre dünyada her yıl 1.2 milyon insan iş kazalarında hayatını kaybediyor. Türkiye'de de durum farklı değil. Her yıl ortalama 70 bin iş kazasında ortalama bin 500 kişi hayatını yitiriyor.Yapılan açıklamalar endişelerin büyümesine yol açarken, iş güvenliği konusunda faaliyet gösteren firmalar iş güvenliği pazarını nasıl büyütebiliriz tartışmalarına ağırlık veriyor.

2007 yılında yüzde 40 büyüyen sektörün yıllık cirosu ise 100 milyon doları buluyor. 3.5 milyon endüstriyel işçinin bulunduğu Türkiye'de bu pazarın 1 milyar dolarlık potansiyeli var. Yasal mevzuatların netleşmesi ile birlikte bu rakamın 2 milyar doları bulması bekleniyor.

Son dönemdeki iş kazalarını incelediğimizde ise sektördeki firmaların kazandığı paralar artarken işçi ölümlerinde bir azalma olmadığı aksine bir artışın söz konusu olduğunu görüyoruz.