Irak'ı yağmalamaktan bıkmadılar

Tüzmen, Türkiye-Irak arasında ortak ekonomik alan oluşturulabileceğini ve böyle bir durumun diğer ülkelere de iyi bir örnek olacağını

soL (HABER MERKEZİ) Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve beraberindeki 22 kişilik heyet dün sabah Türkiye-Irak arasında ortak sanayi bölgesi oluşturulması ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin genişletilmesi konularını konuşmak üzere Irak'a gitti. Bağdat'taki El Mansur Oteli'nde, güvenli bölge olarak anılan yeşil hat dışında yabancı bir ülke tarafından yapılan ve geniş kapsamlı olarak gerçekleştirilen bu ilk toplantıya Türkiye'den gelenlerin yanı sıra Irak'ta iş yapan Türk firmalarının yetkilileri ile Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, Irak Planlama Bakanı Ali Baban ve Irak Ticaret Bakanı Abdulfelah el-Sudani katıldı.

Ortak ekonomik alan
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Tüzmen, Türkiye-Irak arasında ortak ekonomik alan oluşturulabileceğini ve böyle bir durumun diğer ülkelere de iyi bir örnek olacağını ifade etti. Konuşmasında ulaştırma, lojistik ve demiryolu altyapısının oluşturulmasının önemine değinen Tüzmen özellikle enerji ağırlıklı ortak yatırımların gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu söyledi. "Örneğin ortak sınırımızın Türk tarafının sıfır noktasında oluşturulacak bir bölgede, Irak'ın elektrik ve petrol ürünleri ihtiyacının bir bölümünün karşılanabileceği, rafineri ve santral kurulabilecektir." şeklinde konuşan Bakan, Türk firmalarının, altyapının oluşturulması ve projeler konusunda Irak hükümetine gerekli desteği sağlayacağını söyledi.

Toplantıda ayrıca iki ülke arasında mal ve hizmet ticaretinin serbestleştirilmesi konusunda yapılacak çalışmalar ve bu çerçevede Türkiye-Irak arasında imzalanabilecek serbest ticaret anlaşması da gündeme alındı.

Toplantıda konuşan Irak Ticaret Bakanı Abdulfelah el-Sudani ise Türk firmalarının Irak'a yapacağı yatırımlara gerekli kolaylığı sağlayacaklarını belirtirken, Türkiye'yi stratejik ülke olarak gördüklerini ifade etti. Konuyla ilgili açıklama yapan Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih de, Irak Bakanlar Kurulu'nun, komşu ülkelerin Irak'ın yeniden imarı konusunda açılacak ihalelere öncelik verilmesi konusunda Başbakan Nuri El Maliki'ye yetki vereceğini belirterek, "Bu ülkelerin başında Türkiye var" dedi. Özellikle kamu binaları, hastaneler, okul ile müteahhitlik işleri ile petrol yatırımlarında Türkiye'nin de gündemde olacağını söyleyen Salih, bu projeler içinde Kerkük-Yumurtalık boru hattının yeniden imarı ve yeni hatlarla desteklenmesinin de yer aldığını söyledi.

İşgalden pay kapma
Son dönemde Irak işgalinden daha fazla pay kapmaya çalışan Türkiye sermaye sınıfı özellikle enerji ve inşaat sektörlerine yönelmiş durumda. Bundan kısa bir süre önce Kürt bölgesi yetkilileri, Irak'ta petrol arama ihalelerine davet edilecekler listesinde en başta Türk firmalarını görmek istediklerini belirtmişlerdi. Yine Türk şirketi Limak'ın çimento fabrikaları da Irak'taki işgal güçlerine en fazla satış yapan tesislerden biri olarak dikkati çekiyor.