Irak’ta 400 müteahhitlik projesi

Devlet Bakanı Tüzmen, Irak Planlama ve Kalkınma Bakanı Ali Baban ve beraberindeki heyeti kabulü sırasında yaptığı açıklamada, ikili ilişkilere dair bilgi verdi. Transit ticaretin geçen yıl 1,5 milyar düzeyinde gerçekleştiğinin tahmin ediliyor. Müteahhitlik hizmetlerinde de savaş sonrasında üstlenilen işlerin toplamının 4 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

soL (HABER MERKEZİ) Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2010'a kadar, Türkiye ve Irak arasında 10 milyar dolarlık ticaret hacmine rahatlıkla ulaşılabileceğini söyledi.

Transit ticaretin geçen yıl 1,5 milyar düzeyinde gerçekleştiğinin tahmin edildiğini belirten Tüzmen, müteahhitlik hizmetlerinde de savaş sonrasında üstlenilen işlerin toplamının 4 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Bakan Tüzmen, Irak Planlama ve Kalkınma Bakanı Ali Baban ve beraberindeki heyeti kabulü sırasında yaptığı açıklamada, ikili ilişkilere dair bilgi verdi. Tüzmen, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2007 yılında, 3,5 milyar dolar seviyesini aştığını, bu yılın ilk 6 ayında da ticaret hacminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artış gösterdiğini söyledi.

Tüzmen temmuz ayında Irak'a gerçekleştirdiği ziyarette bu yılın ilk 6 ayında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2,2 milyar doları aştığını, ticarette bu yılki hedefin 5 milyar dolar olduğunu söylemişti.

Müteahhitlik firmalarına destek talebi

Türk müteahhitlik firmalarının Irak'ta 400 proje üstlendiğini kaydeden Tüzmen, son 2 yılda Türk firmalarının Irak'ta üstlendikleri işlerde belirgin bir gerileme gözlendiğini ileri sürdü.

Özellikle Türk firmalarının hak edişlerinin ödenmesinde ortaya çıkan sorunların bu gerilemenin ana nedeni olduğunun altını çizen Tüzmen, Irak Planlama ve Kalkınma Bakanı Baban'a petrol ürünleri ihraç eden Türk firmalarının Irak'tan alacakları konusundaki listeyi verdi ve bu konuda destek istedi.

Bakan Tüzmen, 14-15 Ekim'de Mersin'de ilki düzenlenecek Uluslararası Lojistik Konferansı'na Iraklı bakanı da davet etti.