ING Hollanda hükümetinin kapısında

Dördüncü çeyrekte 4 milyar avro zarar yazması beklenen ING, genel müdürünü değiştiriyor ve 7 bin kişiyi işten çıkartıyor. Banka ayrıca riskli mortgage fonlarını Hollanda hükümetine devretmeye çalışıyor.

soL (HABER MERKEZİ) ING Group'un 2008 yılının dördüncü çeyreğindeki zararı, 4 milyar dolar olarak açıklandı. Zararın boyutlarının ortaya çıkması üzerine bankanın yöneticiliğinden ayrılan Michel Tilman, son açıklamasında bankanın 7 bin kişiyi işten çıkartacağını söyledi.

Yaşanan bu sarsıntı sonrasında riskli mortgage borçlarını devralması için Hollanda hükümetine başvuran ING Group'un Türkiye ayağının nasıl etkileneceği konusunda ise henüz bir açıklama yapılmadı.

Riski Hollanda hükümeti devralacak
Bankanın 4 milyar avro tutarındaki zararının 1,8 milyarlık kısmı teminatsız (Alt-A) mortgage varlıklarında yaşanan değersizleşme sonucu ortaya çıktı. Bu durumun netleşmesinin ardından Hollanda hükümetine başvuran banka, halen bilançosunda bulunan riskli varlıkların toplam 15 milyar avro tutarındaki dilimini hükümete devretmeye hazırlanıyor.

Riskli varlıkları yüzde 10 iskontoyla hükümete satacak olan ING, ayrıca Hollanda hükümeti tarafından oluşturulan 200 milyar avro tutarındaki destek fonundan da 10 milyar avro kullanacak. Banka, bunun karşılığında bankanın üst yöneticilerine 2009 yılında prim ödemesi yapmamayı ve piyasaya 25 milyar avroluk yeni kredi açmayı taahhüt ediyor.

7 bin kişi kapının önüne
Bankanın eski yöneticisi Tilman'ın son açıklaması, bankanın kaç kişiyi işten çıkartacağı konusundaydı.

Dünya çapında 7 bin çalışanını işten atmaya hazırlanan banka, böylelikle toplam istihdamının yüzde 5,4'ünü eritmiş olacak. Bu "hafiflemenin" bankaya yıllık bazda 1 milyar avro tasarruf sağlaması hedefleniyor.

İşten çıkarmaların bilhassa bankanın Latin Amerika ve Kanada birimlerinde yoğunlaşması bekleniyor.