IMF’den iyimser uyarı

IMF yayınladığı raporda geçmiş değerlendirmelerine göre dünya ekonomisine dair daha iyimser bir tablo çizdi. IMF uzmanları mal fiyatlarındaki artışın yavaşlama eğiliminde olacağını öngörüyor.

soL (HABER MERKEZİ) IMF(Uluslararası Para Fonu), Dünya Ekonomisinin Görünümü 2008 başlıklı raporunda, dünya ekonomisinde gelişmekte olan ve yükselen piyasalarda enflasyonist baskının arttığına, 2008'in ikinci yarısında büyümenin yavaşlayacağına, mal fiyatlarındaki değişimin tüketicilerden üreticilere yansıtılması gerektiğini vurgu yaptı. Mal fiyatlarındaki artışın önümüzdeki günlerde istikrarlaşacağı öngörülürken, raporda daha önce öngörüldüğünden farklı olarak dünya ekonomisindeki bu yılki büyüme tahmininin yüzde 4.1'e yükseltildiği belirtildi. Nisan ayında dünya ekonomisinin yüzde 3.7 oranında büyüyeceği tahmin edilirken, bu oran gözden geçirilerek yüzde 4.1'e yükseltildi.

IMF'nin büyüme verilerinde revizyona gitmesi, dünya ekonomisine dair "iyimser" bir eğilim olarak değerlendirildi.
Sorun enflasyonist baskı
Dünya ekonomisinin "zor bir noktada" olduğu saptaması yapılan raporda, toplam talepteki hızlı yavaşlama ve artan enflasyonist baskıya dikkat çekiliyor. Özellikle gelişmekte olan ve yükselen ekonomilerde enflasyonist baskının daha yoğun hissedildiği de belirtiliyor. Bu ülkeler için ortalama enflasyon beklentisi 2008'de yüzde 9.1 , 2009 için de 7.4 olarak belirlendi. Gelişmekte olan ülkelerde, enflasyonist baskının yavaşlayan talep ve mal fiyatları nedeni ile 2008'de artacağı ancak 2009'da iyileşme beklendiği belirtildi.

Aynı zamanda enflasyonun "büyüyen bir sorun olduğu" kaydedilen ve enflasyonist baskılar konusunda uyarıda bulunulan raporda, IMF'nin bu yıl için enflasyon tahminini de gözden geçirdiği ve sanayileşmiş ülkelerde enflasyonun yüzde 3.4 olacağının tahmin edildiği ifade edildi. Bu yeni tahmine göre, ABD'de yıllık büyümenin yüzde 1.3, avro bölgesinde ise yüzde 1.7 olması bekleniyor.

Enflasyonist baskıyı azaltıcı politikaların önemine değinilen raporda, malları tüketenlerden üreticilere satın alma gücündeki transferin artırılması üzerinde duruluyor. Gelişmiş ülkelerdeki kredi koşullarının sorunlu olmaya devam ettiğine dikkat çekiliyor.

Bununla birlikte 2008'in ilk çeyreğinde gelişmiş ve yükselen piyasalarda talebin enerji ve gıda fiyatlarındaki artış ve enflasyona karşı daha dirençli olduğu ancak finansal piyasaların daha kırılgan olduğu saptaması da yapılıyor.

IMF'nin gerçekleşmesini öngördüğü büyüme oranları

Dünya ekonomisi % 4.1
ABD'de büyüme %1.3
Japonya'da büyüme% 1.5
Birleşik Krallık(İngiltere) büyüme % 1.8
Çin % 9.7