IMF anlaşması Davos’a kaldı

IMF ile imzalanacak olan anlaşmanın miktarı ve içeriğinin ne olacağı tartışmaları sürerken, görüşmelerde anahtar noktalarda anlaşmaya varıldığı açıklandı. Anlaşma için son noktalar Davos'ta görüşülecek.

soL (HABER MERKEZİ) Ankara'da bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti ile Hazine Müsteşarlığı arasında yürütülen görüşmelere, kısa bir süreliğine ara verildiği, anahtar noktalarda anlaşma sağlanmasına rağmen orta vadeli yapısal mali reformların belirlenmesi noktasında görüşmelere daha sonra devam edileceği açıklandı. IMF tarafından yapılan açıklamada, gelinen nokta, "kayda değer bir aşama" olarak tanımlandı.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile yürütülen program çalışmalarının içeriğine ilişkin birçok konuda genel hatlarıyla mutabakat sağlandığını, görüşmelere Davos'ta devam edileceğini bildirdi.

Anlaşmanın ayrıntıları hakkında bilgi verilmezken, Şimşek, niyet mektubunu seçim sonrasına bırakmak gibi bir niyetleri olmadığını ifade etti.

Anlaşmanın tutarı ve süresi ile ilgili başlıkların da henüz belirgin olmadığını söyleyen Şimşek, bunları en son aşamada belirleyeceklerini vurguladı.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, önceki gün, Türkiye'nin 2009 yılı için dış finansman ihtiyacını 30 milyar dolar olarak varsaydıklarını açıklamış, IMF'den alınması planlanan kredinin Türkiye'nin ihtiyacıyla orantılı olduğunu belirtmişti. Yılmaz, anlaşmanın yerel seçimler öncesinde imzalanması gerektiğini, Türkiye'nin kotası dahilinde alacağı rakamın sınırlı olacağını, ancak bu kotanın aşılabileceğini de belirtmişti. Yılmaz'a göre, IMF'den alınacak kredi, 30 milyar dolar civarında.

IMF heyeti 8 Ocak'tan bu yana Türkiye'deydi.