İlk 500'de yalnızca Koç var

Fortune dergisinin Fortune 500 Global listesi yayınlandı. Listede Türkiye'den yalnızca Koç Holding bulunuyor.

soL (HABER MERKEZİ) Fortune Dergisi, dünyanın en büyük 500 şirketi listesini açıkladı. Şirketlerin elde ettikleri gelirler bazında sıralandığı listeye Türkiye'den yalnızca Koç Holding girdi.

39 milyar 392 milyon dolar gelir ile listenin 186. sırasında yer alan Koç Holding'in 2007 yılı karı ise 1 milyar 758 milyon dolar olarak belirtildi.

Listenin başında ABD merkezli perakende satış devi Wal-Mart yer alırken, ilk on şirketten beşi petrol devleri oldu. Geçtiğimiz aylarda Oyakbank'ı satın alan Hollanda merkezli ING Grup da listeye yedinci sıradan dahil oldu. ING aynı zamanda, listedeki en büyük finans kuruluşu oldu.

Diğer yandan, 378,8 milyar dolar gelir ile gelirler sıralamasında liste başı olan Wal-Mart'ın, karlılık sıralamasında hayli aşağılarda kaldığı gözlendi. 2007 yılında 12,7 milyar kar açıklayan Wal-Mart, liste bu rakama göre yapıldığında 23. sıraya düşüyor. Bu durumda, 372,8 milyar dolar gelirle listenin ikinci sırasında yer alan petrol devi Exxon Mobil ise 40,6 milyar dolar karla liste başı oluyor.

Listeye en fazla şirket sokan ülke 153 şirketle ABD iken, onu 64 şirketle Japonya takip ediyor. Japonyanın ardından AB'nin üç büyüğü Fransa, Almanya ve İngiltere, sırasıyla 39, 37 ve 34 şirketle geliyor. Altıncı sırada ise 29 şirketle Çin var.

Listenin ilk on şirketinde, geçen seneye göre yalnızca tek bir değişiklik var. Geçtiğimiz yıl ilk ona yedinci sıradan giren Alman otomotiv devi Daimler, bu yıl 11. sırada yer alıyor. Daimler'in yerini ise ING Grup almış durumda. Bunun dışında ilk dört şirket (Wal-Mart, Exxon Mobil, Royal Dutch Shell ve BP) değişmezken, ilk ondaki diğer şirketler yalnızca kendi aralarında yer değiştirmişler.