'İlaç gibi gelir Arap sermayesi...'

Suudi sermayesini Türkiye’de sağlık sektörüne girmeleri ve bol bol gayrimenkul almaları konusunda teşvik eden Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türk sermayesini ise Suudi Arabistan’da helal gıda ve emlak pazarlarına girmeye çağırdı.

Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu'na katılmak ve resmi temaslarda bulunmak üzere Riyad'a giden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Suudi sermayesini Türkiye’de sağlık sektörüne yatırım yapmaya çağırdı.

Kısa bir süre önce özel sektörün sağlık alanında daha çok yatırım yapmasının ve daha çok kazanmasının önünü açmak için Sağlık Serbest Bölgelerini geliştiren AKP hükümeti, bu bölgeleri Suudilere pazarladı. Suudi yatırımcılara Sağlık Serbest Bölgeleri’nin yasal alt yapısının yakında hayata geçeceği müjdesini veren Çağlayan, Suudileri bu bölgelere yatırım yapmaya çağırdı.

Sağlık serbest bölgelerinde sermayeye vergi indirimlerin yanı sıra işgücü maliyetlerinde de indirim kıyağı sağlanacak olan hükümet, Ekonomi Bakanı aracılığıyla yapılan bu kıyağı Suudi sermayesine anlattı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte Suudi Arabistan'a gelen Türk iş adamları, 30 firma ile görüşme yaptı.

“Mülk alın, İstanbul’dan kârlı çıkarsınız”
Bakan Çağlayan kendi formüle ettiği yeni argümanıyla “Durmak yok gaza devam” diyerek Suudi sermayesini yalnızca sağlık sektörü için değil, aynı zamanda Petro kimya ve mülk alımı konusunda da teşvik etti. Suudi yatırımcılara mütekabiliyet yasasındaki değişikliği hatırlatan Çağlayan, “İstanbul’da mutlaka kazançlı çıkarsınız” dedi.

AKP, Körfez fonlarına talip
Bulduğu her fırsatta Körfez fonlarına talip olduğunu açıklayan AKP hükümeti, Türkiye’nin Körfez Varlık Fonlarına talip olduğunu bir kere daha ifade etti.

Çağlayan, “2011 yılında körfez fonlarının yüzde 29’u Kuzey Amerika’daydı, bu yüzde 14’e düştü. Körfez fonlarının yüzde 19’u Batı Avrupa’daydı, yüzde 6’ya kadar düştü. Şimdi açılmak istiyorlar ve Türkiye olarak biz bu fonlara talibiz. Başta da gayrimenkul sektörü... Yatırımcıların ciddi fonlara ihtiyaç duydukları şu dönemde, tam Türkçesi ‘İlaç gibi gelir’ bu fonlar” dedi.

Türk sermayesine uyarı: “Çekingen davranmayın”
Öte yandan, Türk yatırımcıları da Suudi Arabistan pazarlarına girmek için teşvik eden Bakan Çağlayan, beraberindeki heyete seslenerek “çekingen davranmayın” uyarısında bulundu. Türk sermayesinin özellikle sağlık, emlak ve tarım sektörlerine girmesi gerektiğini kaydeden Çağlayan, müteahhitlik sektörünün Suudi Arabistan’da daha fazla iş yapmasını istediğini ifade etti.

450 milyon dolarlık imza
Suudi Arabistan'a ihracatın yüzde 34 oranında arttığına dikkat çeken Çağlayan, Suudi girişimci ve yetkililerinin memnuniyeti neticesinde bir Türk girişimci olan BMB Grup'un 450 milyon dolarlık sosyal konut yapımı işini aldığını, bunun yılbaşından bu yana Medine Havaalanı ve tren istasyonunun ardından alınan ikinci büyük iş olduğunu açıkladı.

Suudi yatırımcılardan ortak iş önerisi geldiğini belirten Çağlayan şunları ifade etti:

“Müteahhitlik sektörümüzden de Suudi Arabistan’da daha fazla iş yapmalarını bekliyorlar. Üçüncü ülkelerde Türk ve Suud firmaları ortak iş yapsın önerisine ben de “Dükkân açık” dedim. Türk müteahhiti 100 ülkede iş yapıyor.”

Helal Gıda pazarı
Türk sermayesinin kârlı çıkacağı alanların başında gıda sektörünün geldiğini belirten Çağlayan, Helal Gıda pazarının önemine değindi. Artık TSE bu konuda uygunluk belgesi verdiğini belirten Çağlayan, “RABITA olarak bilinen Muslim World League (Dünya Müslümanlık Ligi) TSE’yi akredite ederse, TSE damgalı ürünler doğrudan bu ülke pazarlarına girebilecek” şeklinde konuştu.

Türk yatırımcılara Suudi Arabistan’ın aldığı yeni teşvik kararını büyük bir heyecanla aktaran Çağlayan, “Yeni bir teşvik kararı almışlar. Bir fon vasıtasıyla, Riyad, Cidde ve Suudi Arabistan’ın doğu bölgelerinde (Mekke - Medine dâhil) gıda işleme merkezi kuracak olan firmalara yüzde 75’i kamu fonundan sıfır faizli kredi verecekler” dedi.

Suudi Kralı’ndan Suriye için 50 milyon dolarlık yardım
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Suudi Arabistan gezisinde bir başka detay daha dikkati çekti. Suudi Arabistan Kralı’nın Suriye’ye yardım adı altında 50 milyon dolar gönderdiği öğrenildi. Bakan Çağlayan, Suudi Arabistan Kralı’na 50 milyon dolarlık yardımdan dolayı minnettar olduğunu dile getirdi.

(soL- Ekonomi)