Hükümetten halka paran kadar sağlık

Paran kadar sağlık uygulamasının öncüsü olan AKP hükümeti’nin şimdi de sosyal güvenlik açığını yüzde 1'e indirme hedefi ile vatandaşa saldırıyor. Buna göre, sağlıkta katılım payı artacak, teminat paketi daraltılacak.

Başbakan Erdoğan’ın da AKP Kongresi’nde dile getirdiği açığın milli gelire olan oranını 2023’te yüzde 1’e indirme hedefine uygun olarak sosyal güvenlikte uygulanacak sıkı tedbirler nedeniyle vatandaş sağlık harcamalarının büyük bir bölümünü cebinden karşılayacak.

Radikal Gazetesi’nden Hacer Boyacıoğlu’nun haberine göre, hükümetin inisiyatifiyle alınacak önlemlerde ve yapılacak kesintilerde birinci öncelik sağlık alanında. Sağlıkta kısa vadede olmasa dahi orta vadede gündeme gelecek önlemler 3 başlıkta yoğunlaşıyor. Bunlardan ilkini bireysel katılım payı oluşturuyor. Teminat paketinin daraltılması ve daha çok hizmetin sigorta dışında olması, özel tamamlayıcı sağlık sigortası da gündeme gelmek için sırada bekliyor. Hükümetin talimat vermesi halinde "emeklilik yaşını yeniden arttırma” da hemen gündeme alınacak.

Vatandaş daha fazla katılım payı ödeyecek
AKP hükümeti bir yandan bütçe gelirlerini arttırmak için bir çok kalemde yaptığı yeni zamlarla halka saldırırken diğer yandan da giderleri kısmak için kamu harcamalarında kesinti yapmaya devam ediyor. Sağlıkta bir süredir gözler yeni yapılacak kesintilerde. Tartışılan kesintilerin ne zaman yürürlüğe gireceği bilinmiyor. Ancak yol haritasının ana hatları belirlendi.

Gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılan konuların başında hastalardan alınan bireysel katılım payı bulunuyor. Türkiye ’de hasta başına ortalama yüzde 1,5 olarak hesaplanan bireysel katılım payının arttırılması planlanıyor. Varlığı bile sosyal devlet ilkesi ile uyuşmayan katkı payında yapılacak bu artış ile bundan böyle vatandaş kendi cebinden sağlık hizmetlerine daha çok para ödemek zorunda kalacak.

Hükümet teminat paketinin kapsamını daraltmaya hazırlanıyor
Sosyal güveliğe getirilecek bir diğer kısıtlama ise teminat paketi. Bilindiği gibi sağlık hizmetlerinin sosyal güvence kapsamında karşılanmasını teminat paketi sağlıyor. Bu teminat paketi kapsamındaki düzenlemeler için hastadan ücret alınmıyor. Ancak AKP hükümeti teminat paketinin kapsamının daraltılması sırasında tüp bebek, ortodonti, fizik tedavinin bazı alanlarının sigorta kapsamı dışına çıkartılması hazırlıklarını yapıyor.

AKP bir an önce “mezarda emeklilik” istiyor
Paran kadar sağlık uygulamasının öncüsü olan AKP Hükümeti’nin gündeme getirmesi beklenen bir diğer kısıtlama ise, emeklilik yaşı ile ilgili. Geçen günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gündeme getirdiği ve Bakanlar Kurulu’na talimat verilmesi durumunda emeklilik yaşlarını yükseltebileceklerini açıklanmıştı.