Hazine Müsteşarlığı özele çalışıyor!

Hazine Müsteşarlığı tarafından açıklanan 2009-2013 Stratejik Planı'nda Sigortacılık Sektörü ve Özel Emeklilik Sistemi'ne özel bir vurgu yapıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Hazine Müsteşarlığı tarafından kurumun internet sitesinde yayınlanan ve basın aracılığıyla duyurulan 2009-2013 Stratejik Planı'nda kurumun stratejik öncelikleri arasında "sigortacılık sektörü ve özel emeklilik sisteminin büyüme potansiyelinin harekete geçirilmesi"ne yer verildi. Bu vurgunun, devletin sosyal güvenlik alanını özel sektöre terk etmesinde Hazine'ye önemli görevler düşeceğinin göstergesi olduğu düşünülüyor.

Piyasa, daha fazla piyasa...
Yayınlanan planda, Hazine müsteşarlığı'nın 2009-2013 arasındaki beş yıllık dönemdeki stratejik amaçları şöyle sıralandı:

- Kamu mali varlık ve yükümlülük yönetiminin etkinliğini artırmak
- Uluslararası ekonomik ilişkilerde ülkemizin etkinliğini artırmak
- Ülkemizin yatırım potansiyelinin en üst düzeyde kullanılmasına katkı sağlamak
- Sigortacılık ve özel emeklilik sisteminin büyüme potansiyelini harekete geçirmek
- Kurumsal ve yönetsel mükemmeliyeti sağlamak

Bu başlıklardan uluslararası ekonomik ilişkiler ile ilgili olan başlığın stratejik hedefleri arasında "AB fonlarının etkin biçimde kullanılması" ve "Dünya Ticaret Örgütü Hizmet Ticareti Genel Anlaşması'yla (GATS) ilgili ülkemiz pozisyonunun belirlenmesinde kurumlararası koordinasyonun etkin bir şekilde sağlanması" gibi hedefler bulunuyor.

Sosyal devletin cenaze namazını kılıyorlar
GATS anlaşması, sağlık ve eğitim sektörlerinin piyasalaştırılmasının arkasındaki en önemli itici faktörlerden birini oluşturuyor ve Hazine Müsteşarlığı'nın bu başlığa özel bir vurgu yapmış olması, bu alanlarda sosyal devlet ilkelerine saldırının daha da hızlanacağını gösteriyor.

Sigortacılık sektörü ve özel emekliliğe yapılan vurgu da bu başlıkta anlam kazanıyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) ile kıdem tazminatı ve emeklilik gibi temel sosyal hakları tarihe gömmeye çalışan AKP, bunlardan açılacak alan ile özel sigortacılığa da "yürü ya kulum" demeye hazırlanıyor. Böylelikle parası olanın kendisini sigortalı yapacağı, parası olmayanın da kaderine razı olacağı bir sistemin hazırlıkları yapılıyor.