Hayvancılıkta tekelleşme hızlanıyor

İlki Amasya'nın Suluova ilçesinde kurulan Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri ile kırsal alanda yapılan hayvancılığın organize sanayi bölgelerinde toplanması hedefleniyor.

soL (HABER MERKEZİ) Hayvancılık sektöründe endüstri tipi üretime geçiş hedefiyle oluşturulacak olan Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri'nin (HİOSB) piloy uygulama niteliğindeki ilki Amasya'nın Suluova ilçesinde kurulacak.

İhalesi Kaçkar İnşaat tarafından alınan proje Auğtos ayında başlayacak. 90 hektar alana kurulacak olan HİOSB 21 ahır ve 15 sanayi parselinden oluşacak. Bölgede 10 bin 200 dolayında büyükbaş hayvan bulunacak.

HİOSB projesi, Tarım ve Köyişleri değil, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde yürütülüyor. Dolayısıyla bu proje çerçevesinde hayvancılığın da, tarımsal bir faaliyet olmaktan çıkıp, endüstriyel bir faaliyete dönüştürülmesi hedefleniyor. "Dağdaki ağılların, köydeki ahırların, organize sanayi bölgelerine yolculuğu" olarak nitelendirilen projede, Amasya'dan sonra Gaziantep, Ankara, Eskişehir ve Erzurum'da HİOSB'ler kurulacağı belirtiliyor. Kurulacak bölgelerde ahırlar en az 50 hayvandan başlayacak.

Projenin yaratacağı etkiler
HİOSB projesinin, küçük ölçekli tarımsal faaliyetin ortadan kalkması sürecinde önemli bir adım olacağı düşünülüyor. Projenin finansmanı Ziraat Bankası tarafından sağlanacak. Böylelikle tarımda büyük ölçekli işletmelere özel kredi şubeleri açan Ziraat Bankası, hayvancılıkta da benzer bir rol üstlenecek.

Bu dönüşümün, bir yandan tarım sektörünü sermaye için daha karlı hale getirirken, diğer yandan büyük miktarda köylüyü geçiminden etmesi bekleniyor. Böylelikle, "daha sağlıklı ve modern" bir yapı kazanacağı iddia edilen hayvancılık, aynı zamanda daha fazla işsizlik anlamına gelecek.