Hayvancılıkta çöküşün işaretleri

Türkiye'nin bölgesinin en önemli geçim kaynaklarından bir olan hayvancılığın bitiyor olduğu, yüksek kapasiteli entegre et tesislerinin durumundan da görülüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Doğunun en önemli geçim kaynaklarından bir olan hayvancılığın artık bitme noktasına gelmiş olduğu, Erzurum'da bulunan Oral Et Entegre Tesisleri'nin içinde olduğu durumdan da gözlenebiliyor. Kapasitesinin ancak yüzde ikisi düzeyinde çalışmakta olan tesis kapanmanın eşiğinde.

"Hayvancılık öldü"
Tesislerin sahibi olan Tevfik Fikret Oral, 1990'ların başında prtalama bir günde 800 büyükbaş, 6 bin küçükbaş hayvan kesimi yapıyor olduklarını belirtti. Bu yıllarda tüm Orta Doğu'ya et ihraç ediyor olduklarını, hatta İran ordusunun et ihtiyacının Türkiye'den karşılanıyor olduğunu anımsatan Oral, bugün bir ayda ancak yüz büyükbaş hayvan kesebiliyor olduklarını, tesislerde çalışan 350 kişinin ise çoğunun işten çıkartıldığını söyledi.

Hayvancılığın 1993'ten itibaren çökmeye başladığını belirten Oral, et ithalatının serbest bırakılmasıyla birlikte yerli hayvancılığın büyük darbe aldığını belirtti. Şirketin 1988 yılında makina alımı için Ziraat Bankası'ndan aldığı 2 bin 500 YTL krediyi ödeyemez duruma düştüğünü ve kredinin sonunda faizlerle birlikte 450 bin YTL olarak ödendiğini ifade eden Oral, "iktidarların çıkardığı teşvikler, krediler Erzurum'a kadar bir türlü ulaşmadı" dedi.

Kapasitenin yüzde ikisi kullanılıyor
Oral, şirketin içinde bulunduğu durumu "tesislerin işlerliğini korumak için kapasiteyi yüzde 2'ye düşürdük. Şimdi bir ayda 100 büyükbaş hayvan ancak kesebiliyoruz. Kendimize ait, soğuk hava sistemli 16 TIR da tesisler gibi çalışamaz oldu" şeklinde özetleyerek, "yatırımcıları Doğu'ya davet edenler önce bizim gibi kaderine terkedilen tesisleri ayağa kaldırsınlar" dedi.