Havayollarını Kasım’da kriz bekliyor

Sabancı Holding’e ait olan Pegasus Havayolları Türkiye'deki başlıca havayolu şirketlerinden biri olmaya hazırlanıyor. Yöneticiler, sektördeki krizin kendilerini ön sıralara taşıyacağının hesaplarını yapıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Petrol fiyatlarındaki artış ile birlikte dünyadaki havayolu şirketlerini zor günler beklediği bilinirken, havayolu şirketleri buna yönelik önlemler almaya çalışıyor. Türkiye'deki havayolu şirketlerinin de petrol fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkileneceği belirtiliyor.

Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, yakıt fiyatlarındaki her 10 dolar farkın sektöre 300 milyon dolar ilave fatura getirdiğini ve bunun da toplamda 1,8 milyar dolar ilave yük anlamına geldiğini ifade etti. Sabancı, buradan yola çıkarak, yaz sezonu biter bitmez Kasım ayından itibaren sektörde yeniden konsolidasyon eforlarının başlamak zorunda olduğunu ve kartların yeniden dağıtılacağını ileri sürdü.

Şu anda sektörü etkileyen belirleyici faktörün yakıt fiyatları olduğunu belirten Sabancı, Türkiye'de yılda 18-19 havayolu şirketinin toplam 3 milyon ton yakıt harcadığını kaydederek, 2007 yılında ortalama 73 dolar olan yakıt fiyatının şu anda 135 dolar civarında olduğunu ve 60 dolar civarında bir farkın doğduğunu anlattı.
3-4 şirket kalır
Türkiye'de havayolu sektöründeki rekabete ilişkin de Sabancı, "Benim tahminim önümüzdeki 2-3 yılda Türkiye'de 3 tane veya 4 tane hava yolu şirketi kalır. Çünkü bu iş Türkiye'de daha fazla sermaye, daha fazla plan isteyen, verimliliğe önem veren şirketlerde kalacak.2 tane uçağım var diye havayolu işi yapılamayacak. 3-4 tanesinin içinde tabii ki THY ile uzantıları olur, Pegasus olur. Aslan payı yine THY'de olur, ancak bizden başka bir tane daha olur diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Pegasus'a yakıt fiyatları artışının 80-90 milyon dolarlık etki yaptığına dikkat çeken Sabancı, fiyatlar nedeniyle maliyet artışı karşısında bilet fiyatlarını artırmadıklarını, ancak kademeli olarak yakıt harçlarının arttığını, yurt dışında da zaten bilet fiyatlarının eskisi gibi düşük olmayacağı yönünde tezi olduğunu söyledi. Pegasus'un şu andaki pazar payının yüzde 17 olduğuna işaret eden Sabancı, 3 yılda yüzde 30 civarında pazar payına ulaşacaklarını tahmin ettiklerini bildirdi.