Hamdolsun teğet geçeni uzaklaştırmaya çalışıyorlar

Başbakan Erdoğan, Türkiye ekonomisinin krizin etkilerini uzak tutacak güce sahip olduğunu söyleyerek, şu ana dek çok başarılı bir performans izlediklerini söyledi. Erdoğan, krizi çalışanların ödemeyeceğini, işsizliğin artmasını önlediklerini savundu.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) toplantısında katılarak ekonomik kriz ve Türkiye'ye etkileri konularını değerlendirdi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Erdoğan, "Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle krizi, Türkiye'nin mümkün olduğunca uzağında tutmaya devam edeceğiz. Türkiye ekonomisi bu güce, bu dirence sahiptir" dedi.

Başbakan Erdoğan, krizin faturasını emekçilerin ödememesi için önlem aldıklarını iddia ederek, "Bu krizin faturasını çalışanların ödememesi için tedbirlerimizi kararlılıkla alıyoruz. Şu ana kadar Türkiye, bu noktada son derece başarılı bir performans izlemiştir. Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle krizi, Türkiye'nin mümkün olduğunca uzağında tutmaya devam edeceğiz. Türkiye ekonomisi bu güce, bu dirence sahiptir. Hiç kuşkusuz, sosyal diyalog en önemli araçtır. Sosyal diyalog mekanizmasını her anlamda işletmeye de devam edeceğiz" diye konuştu.
Krizin Türkiye değil ABD merkezli olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Krizin ilk sinyallerini verdiği andan itibaren, Türkiye olarak gelişmeleri takip ederek tedbirlerimizi de yeri ve zamanı geldikçe uygulamaya koyduk ve koyuyoruz. Aldığımız 30'a yakın tedbiri, daha önce çeşitli vesilelerle kamuoyunun bilgisine ben ve arkadaşlarım sunduk. Bu tedbirlerle 2008'in son altı ayında piyasaya yaklaşık 10 milyar Türk Lirası likidite enjekte edilmiş, bu da krizin etkilerini önemli ölçüde hafifletmiştir" dedi.
Erdoğan, Türkiye'de işsizliğin kronik bir sorun olduğunu ifade ederek, "Yeni işsizlik oranı, ciddi oranda düşmese bile yeni iş imkanları oluşturularak artması önlenmiştir" dedi. Erdoğan işsizlik konusunu şöyle değerlendirdi: "2001 krizi sonrasında, yıl sonunda yüzde 8.4 olarak gerçekleşen işsizlik, yine bu krizin etkisiyle 2002 sonunda da yüzde 10.3 olarak gerçekleşmiştir. 2007 yılı sonunda ise işsizlik oranı yüzde 9.9'a kadar düşürülmüş, en son açıklanan 2008 Ekim verilerinde ise yüzde 10.9 olmuştur. TÜİK verileri incelendiğinde, 2002 sonundan 2008 Ekim ayına kadar istihdam artışı 1 milyon 846 bin kişi olmuştur. Tarımdan çıkan 1 milyon 68 bin ücretsiz aile işçisi de dikkate alındığında, 6 yılda toplam 2 milyon 914 bin kişi iş sahibi olmuştur.
Şurası da çok önemli, 1990'dan 2002'ye kadar 12 yıllık sürede zorunlu sigortalı sayısında 1 milyon 776 bin artış gerçekleşmişken 2002'den bu günü 6 yıllık sürede 3 milyon 800 bin artış sağlanmıştır. Yeni işsizlik oranı ciddi oranda düşmese bile yeni iş imkanları oluşturularak artması önlenmiştir."
Erdoğan, bunu enflasyonu azalttıkları bir süreçte gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. İşsizliğe karşı çok yönlü tedbirler aldıklarını kaydeden Erdoğan, çalışma hayatı ile ilgili bildirgeleri, sigorta ve muhtasar vergi beyannamelerini tekleştireceklerini, bürokrasiyi azaltarak işverene kolaylık sağlayan tek bildirge uygulamasını da hayata geçireceklerini aktardı.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TOBB Başkanvekili Faik Yavuz, TUSKON Başkanvekili Ahmet Ciğer'in katıldığı toplantı, Başbakan'ın açış konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.