Halk satın alamadığı için üretilmiyor

TÜİK tarafından açıklanan kapasite kullanım oranı istatistikleri, sanayinin tam kapasiteyle üretim yapamamasının başlıca nedeninin talep yetersizliği olduğunu gösteriyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan ve temmuz sonu itibariyle imalat sanayiindeki eğilimleri gösteren istatistik bülteni, halkın alım gücündeki gerileme sonucunda ortaya çıkan talep daralmasının, üretimin önündeki en büyük engel olduğunu ortaya koyuyor.

Bültende, geçtiğimiz temmuz ayı içerisinde kapasite kullanım oranının yüzde 80'e kadar gerilediği belirtiliyor. Bu rakam, 2007 yılının temmuz ayında yüzde 81,9 olarak gerçekleşmişti.

Ayrıca aylar bazında kapasite kullanımının seyri izlendiğinde, 2008 yılı kapasite kullanım oranlarının, önceki yıla göre belirgin biçimde düşük olduğu anlaşılıyor. Geçmiş yılın oranlarını ancak ocak ayında geçebilen ve nisan ayında yakalayabilen imalat sanayiinin, diğer aylarda geçmiş yıla göre daha düşük kapasiteyle çalışmış olduğu görülüyor.

Temel sebep talep yetersizliği
Bültende ayrıca, işyerlerinin eksik kapasiteyle çalışılıyor olmasının nedenleri ağırlıklarına göre belirtiliyor. Bu nedenlerin başında, yüzde 51,1 ile iç pazarda talep yetersizliği geliyor. İkinci en önemli nedenin ise yüzde 18,4 ile dış pazarda talep yetersizliği olduğu belirtiliyor. Bunların dışındaki nedenlerin tümü ağırlık olarak yüzde 5'in altında bulunuyor.

Kapasite kullanım oranlarının sektörler bazında seyrine bakıldığında ise, en büyük düşüşün yüzde 12,9 ile taşıt araçları sanayiinde olduğu görülüyor. Bunun dışında önemli gerileme yaşanan sektörler ise şöyle: Tekstil (yüzde 7,1), mobilya (yüzde 6,1), radyo ve televizyon cihazları (yüzde 2,5), giyim (yüzde 2,5).