Hakkı devredildi, bedeli kaldı

TEDAŞ tarafından dağıtım hatlarını yenilemek ve arızaları gidermek için kullanılan "işletme hakkı devir bedeli" özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerinde 5 yıl boyunca faturalara yansımaya devam edecek.

soL (HABER MERKEZİ) TEDAŞ tarafından abonelerden tahsil edilen, dağıtım hatlarını yenilemek ve arızaları gidermek için kullanılan "işletme hakkı devir bedeli", özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerinde 5 yıl boyunca faturalara yansımaya devam edecek.

Geçmişte her dağıtım bölgesi için, bölgelerin yatırım ihtiyaçlarına bağlı olarak ayrı ayrı belirlenen "işletme hakkı devir bedeli" böylelikle, yatırım yapsalar da yapmasalar da özelleştirilen dağıtım şirketlerini alanların cebine gidecek.

Örneğin geçtiğimiz hafta özelleştirmesi tamamlanan Başkent EDAŞ'ı alan Sabancı-Verbund ortaklığı, önümüzdeki beş yıl boyunca özelleştirme bedeli olarak vereceği 1 milyar 225 milyon doların 210 milyon YTL'lik bölümünü "işletme hakkı devir bedeli" olarak vatandaştan toplayacak. Benzer şekilde Sakarya EDAŞ'ı alan Akcez de ödeyeceği 600 milyon doların, 70 milyon YTL'lik bölümünü kurtaracak.