Güneydoğu Anadolu'nun ihracatı Irak'a

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ihracatının yüzde 66'sı işgal altındaki Irak'a yapılıyor.

soL(HABER MERKEZİ) Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ihracatı yılın ilk altı ayında, geçen yıla göre yüzde 69 büyüyerek, 690 milyon 429 bin dolara ulaştı.

Bölgenin ihracatından en büyük payı yüzde 66 ile Irak alıyor. Irak'ın ardından en büyük paya sahip iki ülke yüzde 10 ile Suriye ve Suudi Arabistan.

Bölgenin ihracat artışını da büyük ölçüde Irak'a yapılan ihracat sağlıyor. Bir yıl içerisinde bölgenin ihracatı yüzde 69 büyürken, bölgenin Irak'a yaptığı ihracatın yüzde 79 büyüme kaydettiği görülüyor. Parasal olarak ifade edilirse bölgenin toplam ihracatı 282 milyon 726 bin dolar büyürken, bu artışın 200 milyon 897 bin dolarlık kısmını Irak'a yapılan ihracatın artması oluşturuyor.

Bölgeden Suriye'ye yapılan ihracatta da ciddi bir artış gözleniyor. Suriye'ye yapılan ihracat, geçtiğimiz yılın ilk altı ayında 34 milyon 422 bin dolar olarak gerçekleşirken, bu yıl bu miktar 70 milyon 236 bin dolar ile yüzde 100'den fazla büyümüş durumda.

İhracatın düşüş kaydettiği tek yer ise Filistin. Bölgeden Filistin topraklarına yapılan ihracatın geçtiğimiz yıla göre yüzde 56 düşüş kaydettiği görülüyor.