Geçici olarak nitelikli işgücü talebi

Doha görüşmelerinde somut adım atılmayınca ABD ve AB, gelişmekte olan ülkelere, nitelikli işgücünü geçici olarak istihdam etme teklifini götürdü. ABD ve AB nitelikli işgücü göçünü sınırlıyordu.

soL (HABER MERKEZİ) Dünya Ticaret Örgütü Doha Müzakereleri''nin Cenevre'deki görüşmelerinde somut adım atılmaması üzerine ABD ve AB, gelişmekte olan ülkeleri ikna için yeni bir teklif götürdü.

ABD ve AB daha fazla nitelikli, meslek sahibi çalışanı geçici olarak istihdam etmeyi planladığını duyurdu. ABD'nin Dış Ticaret Temsilcisi Susan Schwab, gelişmekte olan ülkelerin ABD mallarının girişini kolaylaştırmaları halinde, çok sayıda meslek sahibi işgücüne ABD piyasasında geçici istihdam imkanı sağlamaya hazır olduklarını söyledi. ABD, yabancı işgücü girişini belirli oranda sınırlıyordu.

Bu teklife rağmen uzmanlar tarım ve sanayi ürünleri ticaretinin serbestleşmesi ile ilgili müzakerelerde somut ilerlemenin henüz elde edilmediği üzerinde duruyorlar. ABD ve AB'nin bu teklifine gelişmekte olan ülkelerin nasıl bir yanıt vereceği merakla bekleniyor.