GDO'lu üç gıda ürününün ithalatına ilk izin çıktı

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu'nun 29 GDO'lu ürünün gıda amaçlı kullanılabilmesi için yaptığı başvurunun sonucu açıklandı. Biyogüvenlik Kurulu 3 GDO'lu soya çeşidi için "risk yok" dedi.

Türkiye'nin en büyük gıda şirketlerini bünyesinde barındıran Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu'nun (TGDF) 29 GDO'lu ürünün gıda amaçlı kullanılması için yaptığı başvurunun ilk değerlendirme sonuçları açıklandı. TGDF, 21 çeşit mısır, 3 çeşit soya, 3 çeşit kolza (kanola) 1 çeşit şeker pancarı ve 1 çeşit patates olmak üzere toplam 29 çeşit için başvuru yapmıştı.

Dünya gazetesinin haberine göre, GDO'lu 21 mısır ve 3 soya çeşidine ait Risk Değerlendirme ve Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitesi Raporları açıklandı. Biyogüvenlik Kurulu'nun komite raporlarında gıda amaçlı 21 GDO'lu mısır çeşidinin ithalatına izin verilmesi riskli görülürken 3 GDO’lu soya çeşidinin “yalnızca tam rafine yağ elde etme amacı ile kullanılması şartı” ile ithal edilebileceğine karar verildi.

"İnsan sağlığı için riskli değil"
Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi, 3 soya çeşidi için ayrı ayrı hazırladığı ancak karar bölümleri aynı olan raporlarda şunları kaydetti: “Toksikolojik çalışmalarda bazı bilgiler elde edilse de, insan sağlığı açısından etkilerini ortaya koyan kesin bilgiler ve sonuçlar için daha fazla bilimsel çalışma yapılmasının gerekli olduğu, bu nedenle soya ve ürünlerinin (ithalatına izin istenen çeşitler) “yalnızca tam rafine yağ elde etme amacı ile kullanılması” durumunda insan sağlığı açısından riskli olmayabileceği görüşü oluşmuştur.”

Komite kararı Biyogüvenlik Kurulu tarafından kabul edilip bakanlık tarafından onaylandığı takdirde, Türkiye ilk kez gıda amaçlı GDO’lu ürün ithal edilmiş olacak.

GDO'lu ürünlere izin yok denmişti
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker daha önce 17 Temmuz'da katıldığı bir televizyon programında "Bizim mevzuatımızda GDO'lu ürün yasak. Sıkı denetim var, mümkün değil. Tüketimle ilgili şu an itibarıyla bir tane insan gıdası olarak kullanılabilecek bir GDO'lu ürüne izin verilmiş değil. Piyasa denetimleri yapmak suretiyle bunları izliyoruz" demişti.

Daha önce alınan bir kararla hayvan yemlerinde GDO'lu ürün kullanılmasına dair izin çıkmıştı fakat GDO'lu yemle beslenmiş hayvanlardan üretilen et, süt, yumurta gibi gıdaların üzerine herhangi bir uyarıcı ibare konulmamıştı.