GAP’a özel sponsor

AKP'nin Güney ve Doğu Anadolu'ya yönelik açılımlarından biri de belli başlıklarda rafa kaldırılan GAP'ın yeniden gündeme alınması oldu.

soL (HABER MERKEZİ) AKP GAP'a (Güneydoğu Anadolu Projesi) yönelik çalışmalarına devam ediyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında GAP için yeni projelerini açıklayan AKP, bölgeye yönelik açılımlara hız vermiş durumda.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Bayburt-Erzincan-Erzurum illeri Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, GAP ve diğer bölgesel kalkınma projelerine yönelik bilgi verdi. Bu yıl için projelere aktarılacak kaynak dağılımını açıklayan Ekren, bölgesel, sektörel ve katma değeri yüksek projelere uygulanacak üçlü teşvik sisteminin de bu yaz tamamlanacağını duyurdu. ''Daimi Özel İhtisas Komisyonu''nda (DÖİK) teşvik sisteminin görüşüleceğini söyleyen Ekren, özel sektör ile yapılan ortak çalışmaların sonuçlarının teşvik sistemine yansıyacağını söyledi. Teşvik sisteminde DPT, Maliye Bakanlığı, Hazine ile koordinasyon halinde olunacak ve AB programları da dikkate alınacak.

GAP için bir özel sektör kuruluşunun sponsorluk teklif ettiğini bildiren Ekren, GAP'ın bütün illerinde projeleri merkezden internet aracılığıyla izleyebilecekleri bir altyapının oluşturulacağını belirtti.
Sulamaya ağırlık verilecek
Ekren, projeler için ayrılan 2,3 milyar YTL'lik bütçenin 1,1 milyar YTL'sinin sulamaya aktarılacağını bildirdi. Buna göre, GAP'a aktarılacak 1 milyar YTL'nin 400 milyon YTL'si sulama projelerine, 250 milyon YTL'si karayolları ve otoyollara, kalan tutar da üniversite, eğitim, sağlık ve kültür yatırımlarına tahsis edilecek. Sosyal faaliyetler için hazırlanan SODES projesine de 37 milyon YTL ayrılacak.

&lt!--[if !supportLineBreakNewLine]--&gt &lt!--[endif]--&gt

GAP ödeneklerinden Diyarbakır "cazibe merkezine" de kaynak ayrılırken, artan tutar da çok sayıda kuruluşa küçük oranlarda dağıtılacak. GAP dışındaki bölgesel kalkınma projelerinden Doğu Anadolu Kalkınma Projesi (DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP), Konya Ovaları Projesi (KOP) için de 1,3 milyar YTL ayrılacak. Bu kaynağın 675 milyon YTL'si sulama için kullandırılacak, 175 milyon YTL'si üniversitelere verilecek.