G7 Ülkeleri krize karşı birlikteyiz

G7 Ülkeleri krize karşı elimizden geleni yapacağız derken ABD benzeri bir kurtarma planının şimdilik gündemlerinde olmadığını da vurguladılar.

soL (HABER MERKEZİ) G7 üyesi ülkeler (ABD, Kanada, İngiltere, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya) tele konferans sistemiyle gerçekleştirdikleri bir toplantı ile finansal krize karşı birlikte mücadele etmeyi taahhüt ettiler. G7 ülkeleri uluslararası mali sistemin korunması ve istikrara kavuşması için her türlü önlemi almaya hazır olduklarını duyururken, ABD'nin aldığı kararları desteklediklerini açıklamış oldular.

Geçtiğimiz hafta ABD merkez bankası FED'in piyasaya nakit pompalamasına Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ile Japonya Merkez Bankası, Kanada Merkez Bankası da destek vermişlerdi.

G7 ülkeleri, ABD tarafından alınan sıra dışı önlemlerin de memnuniyet verici olduğunu vurgularken, ABD Hazine'sinin zor durumdaki banka ve finansal kurumların elindeki şüpheli alacakları satın almasının da piyasalara istikrar kazandıracağını bildirdi.

Kurtarma planı gündemimizde yok
Diğer yandan ABD Hazine Bakanı Paulson'un diğer ülkeleri de ek önlemler almaya ve kurtarma planları oluşturmaya çağrısına pek sıcak bakılmadığı da görülüyor.

İngiltere ve Almanya'da hafta sonu yapılan açıklamalarda uluslararası finans sisteminin tek bir para birimine bağlı olmasına yönelik değerlendirmeler öne çıktı.

Almanya, bankalar için ABD benzeri bir paket hazırlamayacağını çünkü henüz büyük oranlı bir risk görmediğini vurguluyor.Japonya da ABD'ye benzer bir plana ihtiyaç duyulmadığını açıkladı. Fransa ve İngiltere de bu görüşü savunuyor.

Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty ise bu değerlendirmelerin aksine, reuterse yaptığı açıklamada başka ülkelerinde ABD benzeri planı uygulayacağını belirtti ancak isim vermedi.

AB: Her ülke kendi karar versin
AB Ekonomi ve Parasal İşler Komisyonu yetkilisi Joaquin Almunia da kurtarma planları ile ilgili üye ülkelerin kendilerinin karar vermesi gereken bir olgu olduğunu ifade etti.

Bu hafta gerçekleşecek oln BM toplantısına katılacak olan G7 ülkeleri liderlerinin ABD'de kriz gündemi ile görüşmeler de yapacaklar.

G7 ülkeleri Wall Street ile kendi finansal kuruluşları arasında bir mesafe koyduğu görülürken, finans kuruluşlarının güçlü olduğunu iddia ediyorlar.