Ford işçilerine ücretli izin

Otomotiv sektörünün başlıca tekellerinden Ford , Türkiye’de 3 hafta üretimi durdurma kararı aldı. Türk –Metal sendikası krizin habercisi olan bu durumu destekleyen bir açıklama yaptı. Ford pazardaki daralmaya karşı dünya çapındaki üretimini yeniden yapılandırıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde kurulu bulunan Ford Otosan Kocaeli Fabrikası'nın, Avrupa ve Türkiye'deki otomotiv pazarının daralması nedeniyle üç hafta sürecek yıllık bakıma alınacağı duyuruldu. Ford Otosan Kurumsal İlişkiler Müdürü Umut Canpolat, 2001 yılında Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde üretime başlayan Ford Otosan Kocaeli Fabrikası'nın, geniş kapsamlı bakım yapılması, Avrupa ve Türkiye'deki otomotiv pazarının daralması nedeniyle 26 Temmuz 2008 tarihinden itibaren üç haftalık bakıma alınacağını söyledi.

Canpolat, geçmiş yıllarda iki hafta olan bakım sürecinin bu yıl üç haftaya çıkartıldığını, bu kapsamda işçilerin de ücretli yıllık izne ayrılacağını ve üretime ara verileceğini belirtti. Canpolat, "Ford Otosan Kocaeli Fabrikası, Avrupa Ford Fabrikaları arasında iç denetçiler tarafından 2002, 2003, 2004 ve 2005 yıllarında 'Best Plant In The World' olarak adlandırıldı ve en iyi notu elde edip birinci oldu. Kısaca, Kocaeli fabrikamız, Ford fabrikalarının içerisinde en iyisi. Geçen yıl 286 bin adet üretim yaptık. Şubat ayında üretim kapasitesini 320 bin adede çıkarttık. Tatilin bir hafta uzatılması, üretimin düşmesi anlamına gelmiyor, 2008'de, 2007'den daha çok üretim gerçekleştireceğiz. Geniş kapsamlı bir bakım olacak. Ayrıca, elimizdeki stoklar eritilecek. Ford Otosan'da 1500'ü beyaz yakalı olmak üzere 8 bin kişi çalışıyor" şeklinde konuşarak, aldıkları kararın gerekçelerini aktardı.

Türk-Metal'den patrona destek
Türk Metal Sendikası Gölcük Şube Başkanı Yücel Yücel de, Ford Otosan Kocaeli fabrikasında çalışan sendika üyesi işçilerin hafta sonundan itibaren 3 hafta ücretli izne çıkartılacağını söyleyerek, kararı desteklediklerini duyurdu.

Çalışanların, Cuma günü 24.00-08.00 vardiyası ile birlikte tatile çıkacağını ifade eden Yücel, "Kocaeli fabrikası kurulduğu günden bu yana hiç 3 haftalık izin yapılmadı. İş tempomuz yoğun olduğu için bu izin üyelerimize iyi gelecektir. Fabrikanın bakıma girmesiyle yan sanayide çalışanları da dikkate alırsak yaklaşık 8 bin işçi tatile çıkmış olacak. Bu yıldan izni olmayanlar, 2009 yılı iznini kullanacak" açıklamasını yaptı.

Ford yeniden yapılanıyor
Türkiye'de bu gelişmeler olurken, Amerikan şirketi Ford, yılın ikinci çeyreğinde 8,67 milyar dolar zarar ettiğini açıklarken, dünya çapında, fabrikalarında yeni bir yapılanmaya gideceğini duyurdu.

Amerikan otomotiv tekeli, zarar etmesine gerekçe olarak, Kuzey Amerika'daki varlıklarının değer kaybını ve kredi kuruluşunun portföyündeki azalmayı gösterdi. Ford, artan petrol fiyatları nedeniyle Kuzey Amerika pazarında büyük, çok yakıt tüketen araçlardan küçük otomobillere yöneliş doğrultusunda 2012'ye dek, halen Avrupa'da satılan altı farklı küçük otomobil modelinin Kuzey Amerika'ya taşınacağı da belirtildi. Şirket, ABD'de çok yakıt tüketen kamyonetler ve spor otomobiller üreten iki fabrikanın da, küçük, az benzin yakan otomobiller imal edecek şekilde yeniden düzenleneceğini bildirdi.