'For You kendisini ihbar ediyor'

İstanbul Eczacı Odası üyeleri Şişli ve Kadıköy’deki For You mağazaları önünde basın açıklaması yaparak, şirketin “drugstore” adını alarak ruhsatsız ilaç satışı suçu işleyeceğini önceden haber verdiğini dile getirdiler.

soL (HABER MERKEZİ) 29 Mart seçimlerinin ertesi günü mağazalarına "Drugstore For You çok yakında yeniden geliyor" yazılı afişler asan Zapsu Ailesi'nin sahibi olduğu For You marketler zinciri, eczacılar tarafından protesto edildi.

İstanbul Eczacı Odası, Şişli ve Kadıköy'deki For You mağazaları önünde dün öğle saatlerinde eşzamanlı basın açıklaması yaptı.

Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi üzerindeki For You mağazası önünde beyaz önlükleriyle bir araya gelen eczacılar adına açıklamayı yapan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, "drugstore"un Türkçe'de "eczane" demek olduğunu belirtti. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre ilaç satışının yalnızca eczanelerde, eczacılar tarafından yapıldığını ve bir eczacının birden fazla eczanesinin olamayacağını hatırlatan Güngör şunları kaydetti:

Zapsu mevzuat sözü mü aldı?
"'Drugstore' adıyla 'yakında' geldiği duyurulan For You adlı marketler zincirinin hükümetle yakınlığı kamuoyunca bilinen sahiplerine soruyoruz? Hangi yasaya dayanarak 'geliyorsunuz'? Yoksa bir mevzuat değişikliği garantisi mi aldınız? Böyle bir garanti varsa bunun seçimlerle bağlantısı nedir ki seçimlerin hemen ardından bu afişlerle mağazalarınızı donattınız?"

For You gibi market zincirlerinde ilaç satışı yapılmasının yıllardır ilaç tekellerinin özlemi olduğunu belirten Güngör, OTC (tezgah üstü) kapsamına alınacak bazı ilaçların marketlerden satışının hedeflendiğini söyledi. Bu ilaçların geri ödeme listesinden de çıkarılacağına işaret eden Güngör, sigortalı vatandaşların bu ilaçlara cebinden para ödemek zorunda kalacaklarını bildirdi. Sözkonusu ilaçların reklamla tanıtımına da izin verilecek olmasının tüketim pompalanması ve fiyat artışı anlamına geldiğini ifade eden Güngör şöyle konuştu:

"Şeker alır gibi ilaç almaya özendirecekler"
"Market zincirlerinde, eczacı sorumluluğu olmadan, daha fazla ürün satmaya yönelik bir faaliyet sürdürülecek hastalar parlak ambalajlı ürünlerle şeker alır gibi ilaç almaya özendirilecektir. Üstelik pek çok hasta doktora gitmeye gerek dahi duymadan, bu mağazalardaki satış danışmanlarının insafına terk edilerek ilaç kullanacaklardır" dedi.

Türkiye'deki ilaç pazarının ilaç tekellerinin iştahını kabarttığını söyleyen Güngör AKP'nin 6 yıldır uyguladığı politikalarla ilaç harcamalarının arttığını, bunun da sağlıkta bir kötüye gidiş işareti olduğunu belirtti. Halkı sağlık hakkına sahip çıkmak için birlikte mücadeleye davet eden Güngör kamu görevlilerine de şu çağrıyı yaptı:

Ruhsatsız ilaç satacaklarını ihbar ediyorlar!

"Şu an önünde bulunduğumuz afiş ile, Türkiye Cumhuriyeti yasaları yasakladığı halde bu mağazada ilaç satışının yapılacağı duyurulmaktadır. Mağaza bu afişle, ruhsatsız olarak ilaç satma suçunu işleyeceğini önceden haber vermekte, kendi kendini ihbar etmektedir. Biz konuya dair kamu görevlilerini göreve çağırıyoruz."

Güngör şöyle devam etti: "Kimse 'yanlış anladılar, böyle bir şey yok' demesin. İlaç satmayacaksanız, ilaç satacağınızı duyurmayın. Kimse bu ülkenin eczacılarını, bu ülkenin halkını anlamaz, bilmez sanmasın. Biz görüyoruz, biz duyuyoruz, biz anlıyoruz ve biliyoruz. Siz de anlayın ve bilin ki size ilaç sattırmayacağız!"