Fındığa uydudan bakacaklar

Artık uydudan tespit edilen fındık alanlarında cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesi beklenirken, yaklaşan sezona rağmen fındık taban fiyatındaki belirsizlik üreticiyi tedirgin ediyor. Konuya ilişkin Yurtsever Cephe'den de bir açıklama geldi.

soL (Samsun) Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından başlatılan bir çalışmayla artık fındık alanları da uydudan takip ediliyor. Düzce İl Tarım Müdürlüğü, fındık alanlarının uzaktan tespiti ve rekolte tahminine yönelik uzaktan algılama ve uydudan tespit ile Düzce, Giresun, Trabzon, Sakarya, Samsun ve Zonguldak illerinde ortak yürütülen bir projeyle fındık alanları ve fındıkta rekolte tahminlerinin daha sağlıklı tespit edilmesinin hedeflendiğini açıklarken, Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, bu yıl tarihin en yüksek fındık rekoltesinin yaşanacağını söyleyerek, bu durumun, fındık fiyatlarına olumsuz yönde yansımasından endişe ettiklerini sözlerine ekledi.

Giresun Ziraat Odası: AKP hükümetine güveniyoruz
Akbaşlı, fındık hasadına kısa bir zaman kalmasına rağmen, halen alım fiyatlarının ve hangi kurumun devlet tarafından görevlendirileceğinin belli olmadığını, bu durumun da üreticide endişeye sebep olduğunu belirterek 2008 ürünü fındık alım fiyatı açıklanırken, maliyet fiyatı ve refah payının gözönüne alınmasının gerektiğini belirtti ve "AKP hükümetine güveniyoruz. Üreticiyi mağdur etmeyecek bir fiyat ve alım politikası izleyeceklerine inanıyoruz" dedi.

Akbaşlı, yaptığı açıklamada, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından Ankara'da yapılan toplantıda, 2008 ürünü fındığının bir kilogram maliyetinin 3,54 YTL olarak belirlendiğini hatırlatarak 2008 fındık alım fiyatının belirlenirken mutlaka maliyet rakamının dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Akbaşlı, "Bu yılki fındık maliyetleri ortada. Bu nedenle açıklanacak fiyat mutlaka, maliyet girdisinin üzerinde olmalıdır. Alım fiyatları belirlenirken yine refah payı da maliyet girdisinin üzerine eklenerek, bir fiyatın belirlenmesini istiyoruz. Aksi takdirde, üretici zarar edecektir. Borcunu ödeyemeyecektir" dedi

Cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesi
ORFÜ-DER Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Kara da bu sezon fındık rekoltesinin yaklaşık 900 bin ton olacağını tahmin ettiklerini belirterek "Cumhuriyet tarihinde hiçbir zaman böyle rekolte olmamıştır'' dedi.

Kara,''Fındık üreticileri bir an önce taban fiyatın açıklanmasını bekliyor. Ağustos'un ilk haftası fındıklar toplanmaya başlanacak. Ancak üretici fındığını düşük fiyattan satma endişesiyle, işçi çalıştırmaya korkuyor. Fiyatlar bir an önce açıklanmalıdır'' dedi. Fındık taban fiyatının Ulusal Fındık Konseyi ve Ziraat Odaları tarafından belirlendiğini de hatırlatan Kara, üreticilerin ancak, fındık taban fiyatının 5 YTL'nin altında olmaması halinde rahatlayabileceğini söyledi.

"Önümüzdeki hafta üretici de, ihracatçı da önünü görebilecek"
Bu arada, Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkan Vekili Onur Şahin, 2008 fındık sezonu öncesi ortaya çıkan belirsizliğin bir hafta içinde ortadan kalkacağını açıkladı. Rekolte tahmininin bu hafta açıklanacağını, fındık maliyet tablosunun ortaya çıkacağını, UFK'nın Tarım Bakanı Mehdi Eker ile görüşeceğini belirten Onur Şahin, toplantı ve görüşmelerden çıkacak sonuca göre fındıktaki her şeyin netleşeceğini, fındık maliyet toplantısının Ankara'da yapılacak olmasının, Ankara'nın her şeye yakın markaj uyguladığı anlamına geldiğini söyledi.

Fındıkta çözüm yurtseverliktir

Konuyla ilgili bir açıklama da Ordulu Yurtsever Cephelilerden geldi. Dünya rekoltesinin yüzde 75'ini üreten, Ordu'da istihdamın yüzde 74'ünü sağlayan fındığın borsasının Hamburg'da olmasına dikkat çeken açıklamada 240 bin üyesiyle dünyanın en büyük üretici birliği olan Fiskobirlik'in artık fındık alamaz, fiyat belirleyemez hale getirilip devreden çıkarıldığı belirtildi.

AKP'nin tarımı yok etmede rakip tanımadığı ileri sürülen açıklamada, "FKB'yi TMO'yu devreye sokarak tasfiye eden AKP, IMF programları doğrultusunda fındığın özel sektöre devrini tamamlamaya çalışıyor. Üreticiyi doğrudan tüccarın eline mahkum eden ve serbest piyasanın insafına bırakan AKP, yeni rant kapısı olarak gördüğü 'lisanslı depoculuk' uygulamasını hayata geçirerek, hem FKB'nin 280 bin tonluk depolarını hem de iki yıl içinde yapılması planlanan 150 bin tonluk depoların özel şirketlere devri ile üreticinin ödeyeceği paralarla stoklayacağı fındıktan patronlara yeni kâr kapısı yaratmaya çalışıyor" denildi.