FED borçlanma programını genişletti

Ekonomideki nakit sıkıntısının aşılması doğrultusunda FED de borçlanma koşullarını yeniden gözden geçirdi. ABD Başkanlık seçimleri öncesinde ekonomik önlemler daha da önem kazandı.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Merkez Bankası (FED) yatırım firmalarının likidite sorununu aşmaları doğrultusunda borçlanma koşullarının yeniden belirledi. ABD Başkanlık seçimleri öncesinde alınan bu kararın, 30 Ocak 2009'a kadar yürürlükte olacağı duyuruldu.

ABD ekonomisindeki kredi piyasalarındaki daralmaya yönelik Bush yönetiminin birtakım önlemler alması gündeme gelmişti. Daha önce emlak piyasası ile kredi kuruluşlarını kurtarmaya yönelik kararlar alan Bush yönetimi bu kez FED aracılığıyla borçlanma koşullarını değiştiriyor.

FED finans piyasalarındaki kırılgan durumu gerekçe göstererek özellikle acil durumlarda firmalara likidite olanaklarının sağlanması için borçlanma vadesini artırırken, borçlanma tavanını da değiştirdi. Bu şekilde, acil durumlarda firmaların ihtiyaç duyduğu likiditenin( nakit paranın) sağlanması hedefleniyor.

Yatırım firmaları için kolay nakit bulma olanakları içeren programdan firmalar, 30 Ocak'a kadar yararlanabilecek. Daha önce yapılan açıklamada, programın, 17 Mart'ta başlayacağı ve Eylül ortalarında sona ereceği öngörülmüştü.

Öte yandan, bir başka programla da yatırım şirketlerinin 30 Ocak'a kadar riskli yatırımlarını geçici olarak yüksek güvenlikli hazine bonoları ile değiştirebileceği düzenlemesinin devam edeceği bildirildi.

Ticari bankalar ise şu an 28 gün olarak yürütülen nakit borçlanma için teklifleri 84 güne çıkarabilecekler.

Avrupa Merkez Bankası ve İsveç Ulusal Bankası da FED'in borçlanma teklifleri için yaptığı değişikliği, kendi bankalarındaki dolar değiş tokuş işlemlerine de uygulayacaklarının bildirdiler.