Faiz tartışması bankaları gerdi

Merkez Bankası’nın faiz artırım kararına bankalar temkinli yaklaşırken, açıklamalar artışın ekonomideki belirsizliklere karşı kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.

soL (HABER MERKEZİ) Merkez Bankası'nın açıkladığı faiz politikasında değişiklik kararının ardından uygulamaya yönelik açıklamalar sürüyor. Özellikle ihracatçı sektörlerin temsilcileri faiz artışını eleştirirken, Türkiye'nin başlıca bankaları bunu kaçınılmaz bir gelişme olarak nitelendiriyor. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise uygulamaya yönelik eleştirilere karşı, geçmiş dönemden farklı olarak faiz artırımına gidilmesini, enflasyon oranındaki artışın süreceği beklentisine bağlıyor ve fiyat istikrarının esas hedef olduğunu vurguluyor.

Türkiye'nin başlıca bankalarının yöneticileri faiz artırımının bankalar lehine olmadığını savunurken, faiz politikasına karşı temkinli yaklaşacaklarının da işaretlerini veriyorlar. Diğer yandan Merkez Bankası'nın aldığı kararı eleştirilenlere, Merkez Bankası'nın da bir Türkiye Cumhuriyeti kuruluşu olduğunu dikkate almaları gerektiğini vurgulayarak karşı çıkıyorlar. Bu eğilim, bankaların sermaye temsilcilerine krize karşı dayanışma içinde, soğukkanlı olalım mesajı olarak da değerlendiriliyor.

İş Bankası Genel Müdürü ve Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince ''İş Bankası mevduat faizini artırırsa, bunun etkisi, Merkez Bankasının yarım puanlık faiz artırımından daha fazla olur'' açıklamasında bulunurken, Merkez Bankası'nın faiz artırımı politikasına söyleyecek bir şeyi olmadığını ifade etti.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ise yaygın ağa ve yüksek mevduata sahip bankaların faizler konusundaki çıtayı yükseltmesi halinde, bunun sektördeki pasif maliyetini çok artıracağını, ayrıca sonuçta Hazine'nin borçlanma maliyetinin yükselmesi nedeniyle de ülkenin daha büyük bedel ödeyeceğine dikkat çekti.

Çağlar "İş veya Ziraat, mevduata yüzde 20 verirse, diğer bankaların yüzde 20,5 veya yüzde 21 ile mevduat toplaması mümkün olmaz. Faizlerdeki yükseliş, bankaların lehine değildir. Pasifin maliyeti sektöre daha fazla artar. Topladığınız mevduat 30-40 günlük ama krediler 1-10 yıl vadeli. Türkiye'deki 73 milyon mevduat hesabının 33 milyonu Ziraat Bankası'nda. Ziraat Bankası'nda 22 milyon insanın hesabı var. Bilanço yayımlama dönemlerinde, bizden bir miktar mevduat çıkışı olur. Biz bu mevduatın çıkmasını istemezsek, faizi artırmak gerekir. Ama, ben yüzde 20 dersem, Hazine yüzde 22-23 faiz vermek zorunda kalır. Ülke olarak ödenen bedel, maliyet daha da artar. Faizlerin yükselmesi bankaların lehine değil. Bu yaşanan tirbülansın bankaların bilançosuna bir etkisi olacak. Bankaların elinde çok miktarda menkul kıymet, kağıt var. Bu faiz hareketleri nedeniyle, eğer kağıtlarınız değişken faizli değilse, piyasa zararı yazmak zorundasınız'' açıklamasında bulundu.