Eylül ayında enflasyon yükseldi!

Tüketici fiyatları Eylül ayında % 1.03 arttı. En yüksek artış %18,88 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.

TÜİK Eylül 2012 tüketici ve üretici fiyatlar endeksini açıkladı. Eylül ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 1.03, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 1.03 arttı.

Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış %18,88 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Konut (%12,05), gıda ve alkolsüz içecekler (%10,39), lokanta ve oteller (%9,74) artışın yüksek olduğu diğer harcama grupları olarak sıralanabilir.

Doğalgaz ve elektrik zamları Ekim ayına yansıyacak
Yine TÜİK tarafından açıklanan "Ana Harcama Gruplarının Aylık Enflasyona Etkisi" tablosu da dikkate alındığında bu ay en yüksek katkının 0,56 puan ile gıdadan gelmiş olduğu tespit edildi. Ayıca en çok artış gösteren gıda maddeleri dikkate alındığında ise yüzde 33.49 ile patlıcanın birinci sırada, yüzde 29.34 ile yumurtanın da ikinci sırada yer aldığı gözlendi.

Öte yandan son olarak doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların ekim ayında enflasyona yansıması bekleniyor.

Tüketici fiyatları endeksi Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9.19 arttı.
Tüketici enflasyonu önceki ay yüzde 0.56 seviyesinde gerçekleşmişti.

ÜFE’de en yüksek aylık artış tarımda
Yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 9.19, ÜFE'de yüzde 4.03 oldu. ÜFE’de aylık değişim tarım sektöründe %1,40, sanayi sektöründe %0,95 olarak gerçekleşti. ÜFE sonuçları sanayinin alt sektörleri bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış %7,44 ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı alt sektöründe gerçekleşti.

(soL- Ekonomi)