Exxon Karadeniz'e giriyor

TPAO'dan yapılan açıklamada, Karadeniz'deki petrol arama çalışmalarına katılmak isteyen Exxon Mobil'in TPAO için "önem taşıyan bir şirket olduğu" belirtildi.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Yardımcısı Yurdal Öztaş, Karadeniz'de yapılacak olan petrol arama çalışmalarında, ABD merkezli petrol devi Exxon Mobil'in de TPAO ile çalışmak istediğini açıkladı. Öztaş TPAO'nun "kendileriyle çalışmak isteyen bir kaç şirket arasında, kendileri için önem taşıyan bir şirket olduğunu" dile getirdi.

"Küçükler çok bir şey yapamaz"
Karadeniz'de yapılacak olan petrol arama çalışmalarının 2 bin metrenin üzerinde su derinliğinde yapılacağını belirten Öztaş, bu sondajlarda gelişkin teknolojiye ihtiyaç duyulduğunu ve bu teknolojiye sadece büyük petrol kartellerinin sahip olduğunu ifade etti. "Küçük şirketlerin çok bir şey yapamayacağının farkında olduklarını" belirten Öztaş, TPAO'nun derin deniz tecrübesi olan Brezilya'nın petrol kurumu Petrobras ile ortak çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

"Exxon bizim için önemli"
Öztaş, son dönemde Karadeniz'de çalışmak isteyen şirketler arasında ABD merkezli petrol devi Exxon Mobil'in de bulunduğunu söyledi. Exxon Mobil'in TPAO için "önem taşıyan bir şirket" olduğunu ifade etme ihtiyacı duyan Öztaş, Exxon Mobil ile "çok sıkı görüşmelerde bulunuyor olduklarını, mektuplaşmaların devam ediyor olduğunu" açıkladı.

"İyi niyet mektuplarının ötesinde bir anlaşmaya varıldığına bunun kamuoyuyla paylaşılacağını" belirten Öztaş, "hem milletimizi hem de karşı şirketleri mağdur etmeyecek şekilde anlaşmayı nasıl yapabileceğimize bakıyoruz" dedi.

Karadeniz'de patrol arama faaliyetlerinin 2009 yılında başlatılması bekleniyor.