'Erdoğan'ın kasasına' Adabank şoku

Başbakan Erdoğan'ın çocuklarını Avrupa ve Amerika’da “burslu” okutan ve Erdoğan’ın gizli kasası olduğu iddia edilen Remzi Gür'ün Uzan'lar tarafından kurulan Adabank'ı almasına izin verilmedi.

Başbakan Erdoğan’ın çocuklarına verdiği burs ile kamuoyunda tanınan Remzi Gür yine Adabank ihalesi ile gündemde. Bahreynli ortağı ile Adabank ihalesini 75 milyon dolara kazanan ve Erdoğan’ın gizli kasası olduğu söylenen Gür’e BDDK’dan izin çıkmadı.

"Başka banka mı yok?"
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Adabank’ın Bahreyn merkezli G Capital ile ortak olarak Temmuz 2011’de Adabank ihalesini 75 milyon dolara kazanan Gür’e satılmasına izin vermedi. Başbakan ile olan yakın ilişkisiyle tanınan Ramsey Giyim’in sahibi Remzi Gür BDDK kararının ardından, “Katılım bankacılığında faaliyet göstermeyi istiyoruz. Bu sorunu çözdükten sonra yolumuza devam ederiz. Başka banka mı yok” şeklinde konuştu.

Ramsey, Emilio, KİP markalarının sahibi Gürman Group’un patronu Remzi Gür, kendilerine henüz bir açıklama yapılmadığını belirtti. İptal kararı gelmesi halinde bunun devletin kararı olacağını söyleyen Gür, “Bizim ortağımız Körfez’den... Burada yüzde 50 ortağımızdı. Bu karara neden olan Körfez’den doğan siyasi bir sebep olabilir. Daha başka sebepler de olabilir” dedi.

GFH İslami finansın önemli temsilcilerinden
Remzi Gür’ün Adabank ihalesinde ortak olduğu Gulf Finance House (GFH), Ortadoğu’nun aktif İslami yatırım bankaları arasında yer alıyor. Çok sayıda finansal kuruma sahip olmayı ve bu yolla nakit akışını artırmayı planlayan merkezi Dubai’de olan şirketin daha çok Ortadoğu coğrafyasında faaliyet gösterdiği biliniyor. Enerji projelerine yönelik ilk İslami banka olan First Energy Bank’in kurucusu da olan GFH’de 20 milyar dolarlık proje portföyü bulunuyor.

İslami finans ortağın “sermayesi yeterince güçlü değil”
Diğer taraftan BDDK’nın, Remzi Gür’ün ortağı olan ve İslami finansın önde gelen temsilcilerinden GFC’nin "sermayesinin yeterince güçlü olmadığı" gerekçesiyle Adabank’ın satışına izin vermediği öğrenildi. Böylece Adabank’ın satışı üçüncü kez veto edilmiş oldu.

BDDK uzmanları Bahreyn bankacılık otoritesi ve ilgili GFC’den gelen bilgiler ışığında kapsamlı bir rapor hazırladı. Bahreynli bankanın 2009’da patlak veren Dubai Konut Krizi’nin yaralarını hâlâ saramadığı ve bankanın toplam aktiflerinin o günden bu yana sürekli eridiğine dikkat çekildi. Bankanın son 3 yılda yaklaşık 3 milyar dolarlık kayıp yaşadığına işaret edilen rapor üzerine BDDK yönetimi bankanın satışına vize vermedi.

Yeniden satışa çıkarılacak
1984 yılında Uzan Grubu tarafından kurulan Adabank’a Uzan Grubu’nun kamuya olan borçlarından dolayı el konulmuş ve 2006 yılının haziran ayında 60 milyon lira bedelle satışa çıkartılmıştı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 5 defa satışa çıkarılan ve 3 kez satılan Adabank’a bankacılık otoritesinden tekrar izin çıkmadı. BDDK’nın vetosunun ardından TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, Adabank’ın yeniden satışa çıkarılacağını ifade etti.

(soL-Ekonomi)