Enflasyon Çin’e olimpiyat diyeti

Yatırımcıların karlarında düşüşe yol açacağı gerekçesi ile Çin’in enflasyon verilerindeki artış, hisse senetlerinin değer yitirmesi ile sonuçlandı. ABD ve Avrupa basını bu gelişmeyi, olimpiyat Çin tahvillerine yardım etmedi yorumu ile vermeyi tercih etti.

soL (HABER MERKEZİ) Büyük bir gövde gösterisi ile başlayan olimpiyat açılışı ile gözler Çin'e çevrilirken, Çin ile ilgili olimpiyat dışındaki başlıkların da öne çıktığı görülüyor. İnsan hakları ve demokrasi, Tibet ve Uygur Türkleri ile ilgili iddiaları manşete taşıyan ABD ve Avrupa basını olimpiyatların hemen öncesinde Çin ekonomisindeki yavaşlamaya da dikkat çekmişti.

Enflasyon arttı tahvillerin değeri düştü
Çin'in büyümesinde yavaşlama beklentiler doğrultusunda gerçekleşirken, dün açıklanan verilere göre toptan eşya fiyatları temmuz ayında geçen yıla göre yüzde 10 oranında arttı. Bu artışın son 12 yılın en yüksek seviyesi olduğu bildirildi. Enerji fiyatlarındaki artışın bunda etkili olduğu belirtiliyor.

Enflasyondaki artış ile ilgili açıklamanın ardından Çin hisse senedi piyasasında da düşüş gerçekleşti. Şangay borsası günü son 9 ayın en düşük düzeyi, yüzde 5'in üzerinde düşüşle kapadı.

GSYİH'daki (gayri safi yurt içi hasıla) artışın 2009 yılında yüzde 8 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu yılın ilk yarısında yüzde 10.4 oranında gerçekleşen ekonomik büyüme oranı, geçtiğimiz yıl yüzde 11 düzeyinde gerçeklemişti.

Olimpiyatlar ekonomiyi hatırlattı
Çin ticaret fazlasına sahip bir üke. Nitekim enflasyon oranındaki artış ve ekonomideki yavaşlama beklentisine rağmen, yetkililer temmuz ayında Çin'in ticaret fazlası verdiğini duyurdu.

Ancak Çin finans piyasalarının ABD'ye bağımlılığı Çin ekonomisinin en hassas noktası. Şangay borsasında ABD'li yatırımcıların etkili olduğu ve gerektiğinde piyasaya müdahale ettikleri biliniyor.

ABD ve Avrupa basını enflasyon oranındaki artış haberini, olimpiyatlar Çin ekonomisine dair karamsar beklentiler ile birlikte gerçekleşiyor, şeklinde vermeyi tercih ederkeni dikkati çeken bir diğer yorum da, Çin tahvillerine yardım etmedi, oldu.