Enflasyon artıyor, güven azalıyor

TÜİK Ağustos ayı enflasyon ve sektörel güven endeksi verilerini yayımladı. Ağustos ayında enflasyon artarken, sektörlerin geleceğine ilişkin beklentileri gösteren güven endeksinde azalma gözlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün Ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Açıklanan istatistiklere göre Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE), Temmuz ayına kıyasla yüzde 1,76, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ise yüzde 0,73 arttı. ÜFE bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11 artarken, TÜFE'deki artış yüzde 6,65 oldu. On iki aylık ortalamada ise ÜFE'de yüzde 9,76, TÜFE'de ise yüzde 6,24'lük artış gerçekleşti.

En büyük artış ulaşım ve gıdada
TÜFE artışında "çeşitli mal ve hizmetler" kategorisi başı çekti. Kişisel bakım harcamaları, sosyal hizmetler, mali hizmetler gibi çeşitli mal ve hizmetleri kapsayan kategoride TÜFE aylık bazda yüzde 4,55, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 18,38 arttı. Çeşitli mal ve hizmetleri bir önceki yıla göre yüzde 12,08, aylık olarak ise yüzde 1,90 artan ulaştırma izledi. Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları da Temmuz ayına göre yüzde 1,38 arttı.

Güven düşüyor
Yine TÜİK tarafından açıklanan Sektörel Güven Endeksi istatistiklerinde ise hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörüne ilişkin beklentilerdeki düşüş dikkat çekti. 0 ile 200 arasında değer alan endeksin 100'den küçük olması gelecek döneme ilişkin kötümser beklentilerin arttığına işaret ediyor.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre Hizmet Sektörü Güven Endeksi bir önceki aya göre yüzde 6,63, Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi yüzde 3,54, İnşaat Sektörü Güven Endeksi ise yüzde 8,84 oranında azaldı. Böylece Hizmet Sektörü Güven Endeksi 107,90'a, Perakende Ticaret Sektörü Endeksi 111,02'ye ve İnşaat Sektörü Güven Endeksi de 89,62'ye düştü. Her üç endeksin de son üç ayda istikrarlı bir biçimde düştüğü gözlendi.

İnşaat sektöründeki kötümserliğin artmasında alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyindeki azalma belirleyici oldu.

(soL - Ekonomi)