Enerji daha çok konuşulacak

Patronların enerji alanına yönelik yatırımları artırma isteği enerji başlığını MGK’ya taşırken, EPDK’nin gerçekleştirdiği elektrik zammı ile birlikte bu alana yönelik gelişmelerin öne çıkması bekleniyor.

soL(HABER MERKEZİ) Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketine (TEDAŞ) bağlı 20 elektrik dağıtım şirketinin zam talebini onayladı. Buna göre, 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 21, sanayide kullanılan elektriğe ise yüzde 22 oranında zam yapılacak.Elektrik zammına eleştiren TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Musa Çeçen ise hükümetin, elektriğe yaptığı zamlarla vatandaşı ve sanayicileri aldattığını öne sürdü.

Musa Çeçen, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) ''Enerji Piyasası ve Özelleştirme'' konferansında yaptığı konuşmada, Türkiye'de yakın gelecekte çok ciddi ve derin enerji krizi yaşanacağını savundu.

Özelleştirme politikalarının sıkıntısının enerjide kendini göstermeye başladığına dikkati çeken Çeçen, ''Otomatik zam sistemiyle 4 kişilik ailenin aylık elektrik faturasını 80-100 YTL'ye çıkaracak süreç başlayacak'' dedi. EPDK'nın elektrik satış fiyatlarına yüzde 12,7 zam yapılmasını onayladığını, bunun da tüketiciye yüzde 22,8-25 oranında zam olarak yansımasının beklendiğini söyleyen Çeçen, Yüksek Planlama Kurulu'nun kararıyla elektrik zammının otomatiğe bağlanarak, elektrik fiyatlarının 1 Temmuz, 1 Ekim, 1 Nisan tarihlerinde yılda 3 kez ayarlanmasının sağlandığını da hatırlattı.

Enerji daha çok konuşulacak....

Elektrik zammının uygulanması enerji alanında özelleştirmeyi hızlandırırken, Türkiye'de büyük sermayenin enerji alanına yönelik yatırımlar için kolları sıvadığı görülüyor. Patronlar enerji alanına yatırım yapmalarını olanak sağlayacak yasal düzenlemelere hız vermesi talebinde bulunuyor. Nükleer santral inşası, rüzgar enerjisi gibi başlıkları da içeren bu düzenlemeler ile enerji alanının yükselen sektörlerden biri olması bekleniyor. Dün MGK toplantısında da taşınan bu konunun, önümüzdeki günlerde daha da önem kazanacağının bir göstergesi olurken, enerji başlığında tarafların "ortak mutabakat" içinde olduğu görülüyor.