Emekçi düşmanı THY’den 19,2 milyon avro zarar

Siyasal iktidarın desteğini arkasına alarak emekçi düşmanı yönetim politikalarıyla "dikensiz gül bahçesi" yaratmaya çalışan ve yüzde 49 hissesi devlete ait olan THY'nin, kamuyu 19,2 avro zarara uğrattığı öğrenildi.

AKP hükümeti ile işbirliği yaparak havacılık iş koluna grev yasağı getiren ve 305 işçiyi grev yasağına karşı eylem yaptığı için işten çıkaran emek düşmanı THY, son dönemlerde medyanın ekonomi sayfalarını “başarılı, kârlı şirket” imajıyla süslüyordu. Ta ki CHP’li Umut Oran’ın verdiği soru önergesi doğrultusunda THY’nin Bosna’da 19,2 milyon avro batırdığı haberleri bugün basına yansıyana kadar.

Havayolu emekçilerinin tarihsel kazanımlarını zorla ellerinden alıp çalışanlar üzerindeki sınıfsal gücünü arttıran Türk Hava Yolları’nın (THY), “stabilize, istikrarlı” bir ortam yaratarak kârlarını yükseltmeyi amaçlarken, 2008’de ortak olduğu Bosna Hersek Hava Yolları (BHHY) ortaklığında 19.2 milyon avroyu batırdığı öğrenildi.

Son zamanlarda medyanın ekonomi sayfalarını giderek büyüyen ve genişleyen bir şirket olarak ''en çok ülkeye uçan havayolu'' unvanına sahip olduğu reklamlarıyla dolduran THY’nin Genel Müdürü Temel Kotil ise bu durumu 'Havada duble yollar yapıyoruz' şeklinde hayal sınırlarını dahi zorlayan bir açıklamayla ifade ederken 19,2 avroluk zarara ise hiç değinmemişti.

19,2 milyon avroluk zararı kamuoyundan gizleyen THY, hatırlanacağı üzere yandaş basının da desteğini arkasına alarak grev hakkı için mücadele eden havayolu emekçilerini hedef göstermiş ve “THY’yi 2 milyon dolar zarara uğrattıkları” gerekçesiyle 305 işçiyi işten çıkarmıştı.

Şimşek: “THY bu ortaklıkta konulan sermaye kadar bir kayba uğramıştır”
Radikal Gazetesi'nin haberine göre, 4 yıl süren THY Bosna Hersek Hava Yolları ortaklığının başlangıcında 10 milyon avro sermaye verildi. Ancak Bosna Hersek Hava Yolları 2009 yılında 8,5 milyon avro, 2010’da 10,4 milyon avro, 2011 yılında 5,3 milyon avro olmak üzere toplam 24,2 milyon avroluk zarar ile 3 yıl üst üste zarar etti. THY de bu ortaklıkta koyduğu sermaye kadar zarar etti. Yani THY’nin toplam zararı 19,2 milyon avroyu buldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın soru önergesine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in verdiği yanıtta, “THY bu ortaklıkta konulan sermaye kadar bir kayba uğramıştır” dedi.

Ayrıca THY müşteri uçakları bölümünün eski yöneticisi Sefa İnan kendi bloğunda yazdığı “THY’nin balonu sönüyor mu?” başlıklı yazısında THY’nin 2011 yılının ilk çeyreğini 332 milyon lira zararla kapattığını dile getirmişti. THY tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, “2011 yılı 1. çeyrek döneminde esas faaliyet zararımız 280 milyon lira olmuştur. Aynı dönem için bütçelenen zarar ise 105 milyon liradır. Bilanço kaynaklı kur farkı, faiz etkisi ile birlikte vergi sonrası zararımız 332 milyon lira olarak gerçekleşmiştir” denildi.

"Bosna Hersek Ofis Müdürü AKP milletvekili Hüseyin Kansu’nun oğlu mu?"
THY’deki atamalara ilişkin soruları da cevaplayan Şimşek, THY’deki bütün atamaların kural ve prosedürlere uygun olarak yapıldığını ifade etti. THY’ye personel alımında kişinin aranan pozisyonlara uygun özellikle sahip olup olmadığına bakıldığını belirten Şimşek, Oran’ın, ‘THY Bosna Hersek Ofis Müdürü olarak atanan Ahmet Salih Kansu’nun, eski AKP milletvekili Hüseyin Kansu’nun oğlu olduğu bilgisi doğru mudur?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Kansu, THY uzman statüsünde göreve başlatılmış olup belirli bir süre sonra bilgi ve deneyimi değerlendirilerek Bosna Hersek Ofis Müdürü olarak atanmıştır. Kansu, Hüseyin Kansu’nun oğlu olduğu için değil, THY çalışma usul ve esaslarına uygun personel olduğu için alınmıştır.”

“Topçu İran’a ne için gitti?”
Ayrıca verdiği yeni bir soru önergesiyle Hamdi Topçu’nun geçen ay İran’a ziyarette bulunup bulunmadığını soran Oran, “THY’nin İran’da kalan 50 milyon avroluk parasının geri alınması için mi bu ziyaret gerçekleşti? İran para biriminin konvertibl edilememesi 50 milyon avroluk meblağ üzerinden Türkiye’nin zarara uğradığı doğru mudur?“ diye sordu.