Elektrik zammına dava

Bu yıl ikinci kez gerçekleştirilen elektrik zammına tepkiler sürüyor. Bir yıl içinde yüzde 40 oranında gerçekleştirilen elektrik zammı günlük yaşamı olumsuz etkileyecek.

soL(HABER MERKEZİ) Elektriğe en son Ocak ayı içinde yaklaşık yüzde 20 oranında zam yapan AKP hükümetinin 1 Temmuz 2008 tarihinden geçerli olmak üzere konutlarla ticarethanelerin kullandığı elektriğe yüzde 21, sanayi elektriğine yüzde 22 oranında zam yaptığını duyurmasının ardından zamma da tepkiler sürüyor. Tüketiciler Birliği zammı yargıya taşıyacak.

AKP'nin boyalı yüzü döküldü
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, elektriğe yapılan zamların tüm ürünlerin fiyatlarını artıracağını ve ''halka düşen faturayı kabartacağını'' ifade ederken, ''AKP hükümetinin elektrik enerjisi alanında 5 yıldır sürdürdüğü uygulamaların boyalı yüzünün döküldüğü'' görüşünü savundu.

Soğancı, kamuya yatırım yaptırılmaması ve özel sektörün de yatırım yapmaması nedeniyle ülke enerji açığıyla karşı karşıya kalındığını, enerji açığının yükseldiği dönemde devreye alınan borsa sistemiyle sürekli elektrik fiyatlarının artığını ortaya koyarken, hükümetin enerji politikası üzerine değerlendirmelerde bulundu.Hükümetin dağıtım ağlarını satmasını eleştiren Soğancı, yanlış enerji politikalasının faturasının halka çıkartılığını vurguladı.

Zam ekonomik koşulları yansıtmıyor

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) kararından dolayı Salı günü İdare Mahkemesine dava açarak zammın iptalini isteyeceklerini duyurdu. Salı günü Şirinevler'deki İdare Mahkemesi'nde dava açarak zammın iptalini gerçekleştirme yoluna gideceğiz Kaya, zam yapılırken günümüz Türkiye'sinin ekonomik şartlarına bakmak gerektiğini söylerken, uzun zamandan beri elektriğe zam yapılmadığını da belirtti. Zammın üretici ve tüketiciyi zora sokacağını savunan Kaya, enflasyon artışının da tetikleneceğine işaret etti.

Zammın hükümetin rekabet politikasının iflas ettiğini gösterdiğine işaret eden Kaya, EPDK'nin başka hiçbir kurumun görüşünü almadan zammı gerçekleştirdiğini ileri sürdü.

Türkiye'yi karanlık günler bekliyor

'Bundan sonra Türkiye'yi karanlık günler bekliyor diyen Kaya, mum satışlarında ciddi anlamda artış yaşanacağını ileri sürdü. Kaya, "Enerji politikası üretken hale getirilemediği için bugün tüketici bunun bedelini ödemek zorunda tutulmuştur" dedi. Hükümetin zammı bölerek yapmak yerine bir bütün olarak gerçekleştirilmesini de eleştiren Kaya, elektrik zammı ile birlikte diğer ürünlerin de fiyatının artacağını vurguladı.

Diğer yadan özellikle turizimciler artan elektrik fiyatlarından olumsuz etkilenecekleri açıklamasında bulunurken,turizmde rekabet ortamının olumsuz etkileneceğine değindiler.