Elektrik faturasında kayıp-kaçak bedeli gizleniyor

Elektrik dağıtım şirketleri, kamuoyunun tepkisine neden olan ve mahkemece iadesine karar verilen faturalardaki 'Kayıp-Kaçak Bedeli'ni gizleyerek vatandaştan tahsil ediyor.

Edinilen bilgiye göre, elektrik dağıtım şirketleri, son dönemlerde abonelere gönderdiği faturalarda 'Kayıp-Kaçak Bedeli' bölümündeki tutar kısmını boş bırakarak gizleme yoluna gitti.

Zaman'ın haberine göre, uygulamayla aboneler, ödediği ve daha önce faturalarda gördüğü kaçak parasını artık göremiyor. Enerji yönetiminden bir kaynak, tepkiler sebebiyle bedelin faturalarda gösterilmediğini ifade etti.

Bir abonenin açtığı dava üzerine mahkeme daha önce tahsil edilen kayıp-kaçak bedelinin iadesine karar vermişti. Kaçak elektriğin abonelere faturası geçen yıl 3,33 milyar lirayı bulurken, abonelerin bu parayı geri alabilmesi için tek tek dava açmaları gerekiyor.

2011 yılının başından itibaren Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak, TRT payı, enerji fonu gibi 7 ayrı başlık altında gösterilen kesintileri gizlemekten vazgeçti. Bu çerçevede elektrik dağıtım şirketleri de faturalarda bütün maliyet kalemlerine yer vermeye başladı. Bütün abonelerden kesilen kaçak elektrik bedeli de, faturalarda 'K.K BEDELİ' ibaresiyle gösterilmeye başlandı. Faturada kullanmadığı elektriğin bedelini gören borcunu düzenli ödeyen aboneler, elektrik şirketlerine tepki göstermeye başladı. Bu süreçte 'kayıp-kaçak bedelinin faturalardan gizleneceği' iddiaları gündeme gelirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, vatandaştan herhangi bir gider kaleminin gizlenmesinin söz konusu olmadığını açıkladı.

Ancak dağıtım şirketleriyle bir araya gelen enerji yönetimi, faturalarda kayıp-kaçak bedeline yer verilip verilmeyeceğini şirketlerin kararına bıraktı. Şirketlere 'kayıp-kaçak bedelinin ayrı yazılmasının tepkilere sebep olduğu' hatırlatması yapıldı. Bunun üzerine şirketler de son aylarda abonelere gönderdiği elektrik faturalarında kayıp-kaçak bedeline yer vermemeye başladı. Şirketler kaçağın parasını faturadaki diğer kalemlere eklemeyi tercih etti. Böylece abonelerin, kullanmadığı 'kaçak elektriğin' bedelini faturalarda görme imkânı ortadan kalkmış oldu. Dağıtım şirketleri ise konuyla ilgili herhangi bir bilgilendirme yapmadı.