'Ekonomiyi yoksullar kurtaracak'

ÖDP Genel Başkanı, 'işten çıkarmalar durdurulmalı, işsizliği azaltmak için ücret kaybı olmadan çalışma süreleri 35 saate düşürülmelidir' dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, hükümetin ekonomik kriz konusunda aymazlık içinde olduğunu belirterek, ekonomiyi bir bütün olarak krizden çıkaracak potansiyelin ancak yoksullarda, düşük ücretlerle çalışanlarda ve onların ertelenemez mal ve hizmet taleplerinde olduğunu kaydetti.

Son açıklanan verilerin işsizliğin 645 bin artarak 3 milyon kişi sınırına dayandığını gösterdiğini, resmi işsizlik rakamının yüzde 12,3'e sıçradığını hatırlatan Kozanoğlu, iş aramaktan umudunu kesmiş ve yarı zamanlı çalışan yurttaşlar da göz önünde bulundurulduğunda gerçek işsizlik oranının yüzde 25'i aştığını söyledi.

Krizin teğet geçmek bir yana işçi sınıfını göbekten vurduğunu dile getiren Kozanoğlu, ekonomik krizden çıkış umudunun yoksullarda olduğunu söyledi. "Çünkü kriz ortamlarında ancak yoksullar ellerine geçen geliri kısa sürede talebe dönüştürürler, ekonomiye canlılık kazandırabilirler.

Çocuklarına süt içirmeyi, eve ekmek götürmeyi, konutlarını ısıtmayı erteleyemezler" diyen Kozanoğlu, herkesi iş ve gelir sahibi yapacak, bozulan gelir ve servet dağılımını yeniden düzenleyecek ekonomi politikalarının tek çıkış yolu olduğunu belirtti.

AKP hükümetinin kemer sıkma öneren IMF ile yeni bir anlaşmayı aklından çıkarması gerektiğini bildiren Kozanoğlu şunları kaydetti:

"İşten çıkarmalar durdurulmalı, işsizliği azaltmak için ücret kaybı olmadan çalışma süreleri 35 saate düşürülmelidir. Kredi kartına uygulanan faizlerin silinmesi ve temel ihtiyaç maddeleri üzerindeki dolaylı vergilerin kaldırılmasıyla alım gücü artırılmalıdır. Asgari ücret vergiden muaf tutulmalı, her yurttaşa, 'yurttaşlık geliri' ödemesi yapılmalıdır. Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik hizmetleri parasız ve kaliteli olarak kamu tarafından sağlanmalı, hükümet üretimi ve istihdamı artıracak altyapı yatırımlarına ağırlık vermelidir."

Bu dönemde emekçilere ve örgütlerine de "işyerlerine ve işlerine sahip çıkmak işten çıkarılan bütün işçilerle, kronik işsizlerle, tüm işçi sınıfı mensuplarıyla dayanışmak, ortak bir mücadele sürdürmek, direnmek, ücret ve hak kayıplarına izin vermemek" gibi sorumlulukların düştüğünü kaydeden ÖDP Genel Başkanı, partisinin de bu mücadelede yanlarında yer alacağını açıkladı.