Ekonomiye ayar toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Ekonomi Değerlendirme Toplantısı ile orta vadeli ekonomi hedefleri belirlendi. Piyasalara güven ve istikrar veren bu çalışma ile dünya ekonomisindeki belirsizliklere de dikkat çekildi.

soL(HABER MERKEZİ) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Ekonomi Değerlendirme Toplantısı'nın ardından yapılan yazılı açıklamada, ekonomiye dair olumlu değerlendirmelerde bulunuldu. Özellikle Temmuz ve Ağustos ayında gerçekleştirilecek olan iç borç ödemeleri öncesinde, kamu borç düzeyi ve yapısında meydana gelen iyileşme ile güçlü rezerv pozisyonu sayesinde dışsal şoklara karşı ekonominin kırılganlığının önemli ölçüde azaldığı ifade edildi.

Yine piyasalara güven veren bir diğer açıklama, Türkiye'de bu yılın ilk 5 ayında, başta vergi tahsilatı olmak üzere bütçe performansının yüksek seyrettiği ve mali disipline riayet edildiği şeklinde oldu.

Orta vadeli program belirlendi
Toplantıda ekonomik hedefler yeniden gözden geçirilirken buna dair birtakım kararlar da alındı. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükmü gereği bu yıl dördüncüsü yayınlanacak olan Orta Vadeli Program'ın (OVP) Bakanlar Kurulu Kararı olarak bütçe sürecini başlatan bir çalışma olduğuna işaret edildi. Açıklamada, OVP'nin yayını ile 2009-2011 dönemini kapsayan çok yıllı bütçe sürecinin yeni bir döneminin başlayacağı belirtilirken, OVP'nin ilk yılı hedef niteliğinde, iki yılı gösterge niteliğinde olmak üzere 3 yıllık bir dönemi kapsadığı ifade edildi.Program her yıl revize edilecek. Dokuzuncu Kalkınma Planında yer alan politika ve öncelikler ve enflasyon hedefi dikkate alınacak.

Dünya ekonomisine dair saptamaların da yapıldığı açıklamada, ABD ekonomisine ilişkin açıklanan son göstergelerin, genel olarak beklentilerden daha kötü gerçekleştiği ve bu nedenle yatırımcıların risk priminin arttığı bildirildi. Türkiye ekonomisinin, küresel ortamda yaşanan belirsizliklere ve arz şoklarına rağmen uygulanmakta olan sıkı para ve maliye politikaları ile bunları destekleyen yapısal reformlar neticesinde, bu olumsuz dış koşullardan sınırlı ölçülerde etkilenmekte olduğu savunuldu.

Enerji ithalatı artıyor

Temel ekonomik verilere yönelik yapılan değerlendirmede ise enerji fiyatlarına ilişkin saptama dikkat çekti. Artan petrol fiyatlarının, enerji ithalatını, aynı dönemde yüzde 59,8 oranında artmasına neden olduğu belirtildi. Enerji fiyatlarının, 2008 yılında, cari işlemler açığına eş değer bir enerji ithalatı faturası ortaya çıkardığı, bu toplantıda, cari açığı oluşturan kalemler ile cari açığın finansman yapısının da ele alındığı kaydedildi.

Küresel dalgalanma nedeniyle, dünya ekonomisinde yavaşlama olacağına dair beklentilere paralel olarak, uluslararası piyasalardaki likidite koşullarının daralması ve dış talebin azalması sonucunda, 2008 yılında, Türkiye'de reel GSYH büyümesinin, 2007 yılı seviyesine yakın bir düzeyde gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi. Yabancı yatırımcıların Türkiye'yi bir üst olarak gördüğü vurgulanırken, küresel risklerin gerilemesi ile birlikte ise 2009-2011 döneminde, büyümenin kademeli olarak artacağı öngörüldü.

Ekonomi politikaları...

Enflasyonist baskılara karşı temkini bir maliye ve para politikası uygulanacağı vurgulanırken, bu politikaların koordineli bir şekilde yürütüleceği ifade edildi. Açıklamada, GAP Eylem Planı, DAP, KOP( Konya Ovası Projesi) ve diğer bölgelerde ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmenin iyileştirilmesi için yapılması gerekli çalışmaların da masaya yatırıldığı ve bu bölgelerdeki öncelikli projelerin hayata geçirilmesi için gerekli 2,3 milyar YTL'lik kaynağın harcama alanlarının incelendiği bildirildi.