Eker’den tarım analizi

Tüketim alışkanlıklarımız değişti diyen Tarım Bakanı Eker, Türkiye tarımında en önemli sorununun kuraklık olduğunu ileri sürdü. Eker'e göre son yıllarda uygulanan tarım politikaları oldukça başarılı.

soL( HABER MERKEZİ) Balıkesir Sanayi Odasınca Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen ''Et-Süt-Yem Sektörlerinde Sorunlar, Beklentiler'' konulu panelde konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, dünyada tarımın durumuna ilişkin analizlerde bulundu. Türkiye tarımının sorunlarına da değinmeye çalışan bakan, bu alanda yaşanan sorunlarını nedenini kuraksızlıkla ilişkilendirerek, uygulanan tarım politikalarını sonuçlarını görmezden geldi.

Dünyadaki refah artışı ile birlikte tüketim alışkanlıklarının değiştiğini, tarımsal ve hayvansal ürünlerin tüketiminde önemli artışlar yaşandığını söyleyen Eker, son iki yılda gıda fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle, tarım sektörünün dünyanın her yerinde öncelikli ve özel konu olarak ele alınmaya başladığına dikkat çekti. Tarım sektöründe yaşanan birinci sorunun enerji ve petrol fiyatlarındaki artış ile alternatif enerji kaynakları olarak gıda maddelerine yönelinmesi olduğunu söyleyen Eker, gıda ile biyoyakıt üretimini enerji sorunu olarak değerlendirdi.

Tarım politikalarında bir sorun yok...
Türkiye'de bu gelişmeler karşısında kısa, orta ve uzun vade önlemlerin aldığını söyleyen Eker, Türkiye gibi zengin bir çeşitliliğe sahip ülkeler bakımından en önemli sorunun su ve sulama olduğunu ileri sürdü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir süre önce açıklanan GAP ve Konya Ovası projelerinin önemine dikkati çekerken, Türkiye'nin yağlı tohumlardaki açığının bu projelerin hayata geçirilmesiyle giderileceğini ve ihracat yapan bir ülke haline geleceğini savundu.

Hükümetin uyguladığı politikalar sonucunda Türkiye'de tarım ve hayvancılığın son 5 yıl içerinde önemli gelişme elde ettiğini söyleyerek gerçekleri saptıran Eker, en önemli gündem maddelerinin ise ekonomi olduğunu söyledi.