Dünya nükleerden vazgeçerken AKP Japon yatırımcılarla nükleer pazarlığında

Japonya’daki nükleer santral faciasından sonra birçok ülkenin nükleerden vazgeçmesine rağmen nükleer santral konusunda kararlı olan AKP iktidarı Japon yatırımcıların kapısını aşındırıyor.

Japonya'nın Tokyo kentinde temaslarda bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Japon CEO'lara Türkiye'deki yeni teşvik sistemini ve Türkiye'deki son ekonomik durumu anlatarak, Japon CEO'lardan Türkiye'ye yatırım yapmalarını istedi.

Japonya'da işbirliğinin ağır ve yavaş işlediğini, bürokrasinin fazla olduğunu, bunu hızlandırmak gerektiğini ifade eden Ergün, Japon firmaların Türkiye'nin potansiyelinden haberdar olmadıklarını söyledi.
Ergün, Japon firmalarının yan sanayi olarak büyük partner olmadan da Türkiye'de tek başına yatırım yapabileceklerini ifade etti. Ergün, Başbakanlık Yatırım Ajansı'nın Türk ve Japon firmalarını bir araya getirerek işbirliği konusunda aracılık edeceğini belirtti.
Yaptığı görüşmelere ilişkin gazetecilere açıklamada bulunan Ergün, Fujitsu'nun da Fatih Projesi ile yakından ilgilendiğini dile getirdi.

Kendi ülkesinde nükleer tesisler kapanırken Japon devi Toshiba Türkiye’de nükleer santral yapacak
Toshiba Üst Yönetici (CEO) Norio Sasaki ile görüşme yapan Bakan Ergün, Toshiba'nın, Sinop'ta yapılacak nükleer santral yatırımında yer almak istediğini ifade etti. Ergün, Toshiba nükleer santralin inşaat, işletme ve yatırımı konusunda yerli ortağının olmasını istediğini ve bu konuda görüşmeler yaptığını kaydetti.

Toshiba CEO'su Norio Sasaki, görüşmede Ergün'e Hindistan ötesi için büyüme programları olan Toshiba’nın Mısır'da çeşitli yatırımları olduğunu ancak Arap Baharı dolayısıyla bu yatırımların sekteye uğraması nedeniyle Türkiye'yi daha yakından incelemeye aldıklarını söyledi.

Yalnız Japonya değil, dünya nükleerden vazgeçiyor
11 Mart 2011'de meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami, Fukuşima santralinde nükleer felakete yol açmış, ülkedeki 54 nükleer santralden 17'sinin çalışması depremden hemen sonra durdurulmuştu. Depremin vurduğu orta kesimdeki ana ada Honşu’nun doğusunda Büyük Okyanus’a yakın Fukuşima nükleer santrali büyük arıza ve sorun çıkarmıştı. Bölge halkı nükleer sızıntı tehlikesi nedeniyle tahliye edilmişti.
Daha sonra tüm santraller teker teker bakım ve dayanıklılık testleri için kapatıldı. Olayın ardından Japonya 2050’ye kadar tüm nükleer santrallerini kapatmaya karar vermişti.

Deprem sonrasında, Fukuşima Dai-çi nükleer santralindeki erimelerin ardından kontrol için kapatılan hiçbir reaktör yeniden açılmadı. Japonya'da nükleer reaktörlerin yeniden açılması için bölge halkının onayı gerekiyor.

Diğer taraftan, yaşanan bu nükleer felaketin ardından Almanya sürekli olarak sekiz reaktörünü kapatma kararı alırken İtalya, İsviçre, İspanya, Belçika, Bulgaristan ve Kuveyt yeni reaktör yapılmasını yasaklamıştı.

Geçen yıl Sinop için teklif veren Fukişima'nın işleticisi olan TEPCO süreçten çekilmişti
Sinop'ta kurulması planlanan nükleer enerji santraline ilişkin teklif veren ve Fukişima'nın işleticisi olan TEPCO'nun 2011’de yaşanan depremin ardından bu süreçten çekildiğini duyurmuştu.

TEPCO’nun çekilmesinin ardından açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, mart ayının sonuna çok az bir süre kala Fukuşima kazasının gerçekleştiğini, Japonya'nın başındaki bu sıkıntıyı son derece makul karşıladıklarını, uluslararası ilişkilerdeki nezaketlerini sürekli koruduklarını ancak büyüyen, gelişen Türkiye olarak daha fazla zaman kaybetmek istemediklerini belirtmişti.

(soL-Ekonomi)