Doğan Grubu yine yeniden enerji sektöründe

AKP ile vardığı anlaşma sonucu kesilen fahiş vergi borcundan kurtulan Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, özelleştirmeden satın aldığı Petrol Ofisi'ndeki hisselerini satarak çıktığı enerji sektörüne Full Petrol'ün yüzde 60 hissesini alarak geri döndü.

Erdoğan’ın Aydın Doğan’ı affettiği yorumlarına yol açan ve Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi affı olarak tanımlanan uygulama ile Aydın Doğan'ın 5 milyar dolara yaklaşan vergi borcu bir anda 1 milyar dolara inmişti.

2007 genel seçimlerinden önce Petrol Ofisi’ndeki 1,2 milyar liralık vergi borcunu uzlaşmaya giderek 275 milyon liraya indiren Doğan Grubu yine seçim öncesi bir uzlaşmaya daha imza atmış, Torba Yasa olarak bilinen 6111 sayılı Af Yasası uyarınca borcu yeniden yapılandırılmıştı.

Ekim ayında ise vadesinden önce ve tek seferde yapılan 480,5 milyon TL ödeme ile Doğan Grubu, Maliye Bakanlığı’na olan borcunu tamamen kapatmıştı.

AKP ile varılan anlaşmayla yaklaşık 4 milyar liralık cezadan kurtulmuş olan Aydın Doğan, Full Petrol ve Enerji'nin yüzde 60 hissesini satın aldı. Petrol Ofisi’ndeki hisselerini satarak akaryakıt piyasasından çekilen Doğan Grubu böylece enerji sektörüne geri dönmüş oldu.

AA’nın haberine göre, Doğan Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin, Full Petrol ve Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sermayesinin yüzde 60’ını temsil eden hisse senetlerinin alımı ve devri konusunda “Hisse Alım ve Satım ve Şirketin Sevk ve İdaresine İlişkin Sözleşme” imzalandığı bildirildi.

Doğan Enerji ile Arista arasında 10 aydır devam eden ortalık görüşmeleri sonuçlandı. Doğan Şirketler Grubu Holding AŞ'nin, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamayla sermayesinde yüzde 99,99 oranında pay sahibi oldukları Doğan Enerji’nin, Full Petrol’ün yüzde 60 hissesini 109 milyon dolar bedel üzerinden Arista Yatırım’dan satın aldığı duyuruldu.

Alım bedelinin pazarlık usulü kararlaştırıldığı belirtilen açıklamada, devir bedelinin 28 Aralık’taki kapanış tarihinde nakden ve peşin olarak ödeneceği dile getirildi.