Doğalgazda zama devam

Ağustos başından itibaren doğal gaza yüzde 17-19 zam yapan Botaş'ın, ekim ayında yeniden zam yapacağı belirtiliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Ağustos başından itibaren konutlarda yüzde 16,88, sanayide ise yüzde 18,77 zam yapılan doğalgaza, ekim başından itibaren yeniden zam yapılacağı belirtiliyor.

"Yeterince zam yapılamadı"
Doğalgazda yapılan zamların yeterli olmadığını iddia eden bir enerji yetkilisi, Botaş'ın haziranda zam yaptığı için, temmuzda otomatik fiyatlandırma sistemine geçişte gerekli taban fiyat ayarlamasını yapamadığını, bu yüzden ağustosta yüzde 20'ye yakın zam yapmak zorunda kaldığını öne sürdü.

Yetkili, petrol fiyatlarının durağan seyrediyor olması nedeniyle eylülde zam yapılmasını beklemediğini söyledi. Ancak ekim ayında yeni kontratlarla birlikte fiyatların yeniden gözden geçirileceğini ve muhtemelen zam yapılacağını dile getiren yetkili, "doğalgazda ikinci kez yüksek zam gerektiren bir dalga olabilir" dedi.

Kâr hedefleri vatandaşın sırtında
Botaş tarafından, yükselen petrol fiyatlarını gerekçe gösterilerek haziran başından itibaren geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 7,4 ve sanayide yüzde 8.3 zam yapılmıştı. Böylelikle ağustos zamlarıyla birlikte sene başından bu yana doğalgaza konutlarda yüzde 25,5, sanayide ise yüzde 28,6 zam yapılmış oldu.

Orta vadede özelleştirilmesi amaçlanan Botaş'ın 2008 yılında 585 milyon YTL kar etmesi hedefleniyor ve yapılan doğalgaz zamlarında bu karlılık hedefi gözetiliyor. Henüz ısınma amaçlı doğalgaz tüketimi başlamadığı için pahalılık etkisini tam olarak göstermeyen doğalgaz fiyatlarının, ekim ayında yeniden zam yapılması ve havaların soğumasıyla birlikte dar gelirli vatandaşın belini iyice bükeceği düşünülüyor.