Doğalgaz yağması seçimden sonra

Başkent Doğalgaz özelleştirmesi için ikinci teklifi vermiş olan Elektromed, Gazprom'a ortaklık teklifi götürdü. Gökçek'e yakınlığı ile tanınan şirketin seçimleri beklediği düşünülüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Başkent Doğalgaz Dağıtım A. Ş.'nin özelleştirme ihalesinde en yüksek ikinci teklifi vermiş olan Elektromed, birinci teklifi veren Global Yatırım-Energaz ortaklığının parayı denkleştiremeyeceğinin belli olmasıyla, kendi teklif ettiği meblağ üzerinden görüşmelere başladı. Elektromed'in ilk çaldığı kapı, Rus gaz devi Gazprom.

İhalede Global Yatırım-Energaz ortaklığı 1.061 milyar dolar ile en yüksek teklifi vermiş, Elektromed'in teklifi ise 1.055 milyon dolar ile ikinci sırada yer almıştı.

Global-Energaz'ın ihaleyi kazanmasını sağlayan 1.061 milyar dolarlık teklifi yerine getiremeyeceği birkaç ay önce belli olmuştu. İhale bedelini karşılamak için özkaynaklarına değil, uluslararası para piyasalarından bulacağı uygun koşullu kredilere güvenen Global'in, dünya kriziyle birlikte daralan borçlanma olanaklarıyla karşı karşıya kaldığı ve taahhüt ettiği bedeli ödemek için gerekli kaynağı temin edemediği söylenmişti.

Elektromed, "Melih Bey"i bekliyor
İhalede ikinci teklifi veren Elektromed, Gökçek'in Ankara halkına attığı en büyük kazıklardan biri olan fahiş fiyatlı doğalgaz saatlerini sağlayan firma olarak tanınıyor. Eski ismi Alfagaz olan Elektromed, geçmiş ihalelerden kaynaklanan hayli şaibeli bir şirket görüntüsü çiziyor.

2008 yılının Ocak ayında İGDAŞ tarafından açılan doğalgaz sayacı ihalesine katılan Alfagaz, şartname gerekçesi olan TSE belgesi ve AB'ye uyumlu AT-1 Belgesi'ne sahip olmamasına rağmen, bir şekilde ihaleyi kazanmış, Alfagaz'ın şartnamede belirtilen koşulları sağlamasını rica etmek, ihaleden sonra birilerinin aklına gelmişti. Sabah gazetesi köşe yazarlarından Maliha Okur tarafından ifşa edilen rezillik, nihayetinde İGDAŞ Genel Müdürü Levent Tüfekçi'yi koltuğundan etmişti.

13 yıldır Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan tüm doğalgaz sayacı ihalelerini kazanmış olan Elektromed'e Ankara'da doğalgaz sayacı satarken hiçbir şey sorulmaması, ancak İstanbul'da kazandığı ihalede sorun çıkması, açıklanmaya muhtaç bir garabet olarak duruyor. Ne var ki şirketin Gökçek'e yakınlığı, Gökçek'in seçimlerden galip çıkması durumunda Başkent Doğalgaz ihalesinin de Elektromed'e verileceğini gösteriyor.

Nitekim, konuyla ilgili olarak geçtiğimiz kasım ayında bir açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Global Yatırım-Energaz ortaklığı tarafından taahhüt edilen ihale bedelinin yatırılmaması durumunda, ihalenin açık artırma bölümünde ikinci olan Elektromed ile görüşüleceğini açıklamıştı. Global-Energaz ortaklığının kriz nedeniyle ödeme yapamayacağının görüldüğünü ima eden Güler, "Melih Bey'le görüştük. Belki ikinciye verecek, belki birincinin yükü başka bir yatırımcıya verilecek" demişti.

Gazprom giderek kök salıyor
Elektromed'in finansman bulma amacıyla daha şimdiden Gazprom ile masaya oturduğu açıklandı. Şirketten yapılan açıklamada, ihale şartnamesi gereği, ilk prosedür olarak, kurulacak olan şirkete ortak olma talebinde bulunan yatırımcılarla temas kurulduğu kaydedildi.

Açıklamada, 5 Mart tarihinde Gazprom ile görüşüldüğü, toplantıda Başkent Doğalgaz'ın özelleştirme ihalesi, teknik ve mali bilgilerle ilgili bir sunum yaptığı, Gazprom ile doğalgaz ve diğer konularla ilgili görüş alışverişinde bulunulduğu ifade edilerek, "Türkiye'nin doğalgaz dağıtım ihaleleri ile uzun süredir ilgilenen Gazprom'un vereceği kararın" beklendiği söylendi.

Çoğunluk hissesi Ali Şen'e ait olan Bosphorus Gaz'ın yüzde 40'ına sahip olan Gazprom, bu şirketin kazandığı doğalgaz ithalat ihalesiyle Türkiye pazarına zaten girmişti. Elektromed'in Başkent Doğalgaz Dağıtım ihalesini Gazprom ile ortak olarak alması durumunda, dev Rus şirketi, Türkiye pazarındaki etki alanını önemli ölçüde genişletmiş olacak.

Bosphorus Gaz, Elektromed'den bağımsız olarak Başkent Doğalgaz Dağıtım ihalesi için şartname almış, ancak ihaleye katılmamıştı.