Devlet depolarında tonlarca GDO'lu buğday bulundu

Üretimi de ithalatı da yasak olan GDO, devletin Toprak Mahsulleri Ofisi’nde bulundu. Özel bir laboratuar tarafından tespit edilen yüzbinlerce ton GDO’lu buğdayın analiz raporları ortaya çıktı.

“Gıda sektöründe GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) ürün var mı yok mu?” tartışmasında bugün önemli bir gelişme yaşandı. Üretimi de ithalatı da yasak olan GDO, devletin Toprak Mahsulleri Ofisi’nde bulundu. Özel bir laboratuar tarafından tespit edilen yüzbinlerce ton GDO’lu buğdayın analiz raporları ortaya çıktı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in “Yemem de yedirtmemde” dediği GDO’lu buğdayların Toprak Mahsulleri Ofisi’nde (TMO) “muhafaza” edildiği ortaya çıktı.

TMO’nun Mersin’deki silolarında depolanan buğdayların GDO’lu olduğunu ortaya koyan laboratuar analiz raporları bugün Yurt gazetesinde yayınlandı.100 bin tondan fazla GDO’lu buğdayın ekmek yapılıp halka sunulup sunulmadığı ise henüz bilinmiyor.

Başka silolarda da var mı?
Çeşitli gıda ürünleriyle ilgili analizler yapan özel bir araştırma laboratuarı, TMO’nun Mersin’deki buğday silosundan örnekler aldı. Laboratuarın sonuçlarından depolanan buğdayların GDO’lu olduğu ortaya çıktı. Böylelikle Bakanlığın GDO’lu ürünlere sıkı denetim uygulamak yerine kendi depolarında tuttuğu gözler önüne serildi. Öte yandan, Mersin TMO’da ortaya çıkan GDO skandalı, “TMO’nun başka şehirlerdeki buğday siloları da GDO’lu mudur?” sorusunu akla getirdi.

Üretimi de ithalatı da yasak ama…
Üretimi de ithalatı da yasak olan GDO’lu ürünlere karşı sıkı bir denetim uyguladıklarını öne süren Eker’in bu skandalla ilgili nasıl bir açıklama yapacağı ise merak konusu. Daha önce GDO’lu ürünlerle ilgili çok sert açıklamalarda bulunan Bakan Mehdi Eker, mevzuatı kendilerinin çıkardığını söylemiş ve sözlerini şöyle sürdürmüştü: "Bizim mevzuatımızda GDO'lu ürün yasak. Sıkı denetim var, mümkün değil. Tüketimle ilgili şu an itibarıyla bir tane insan gıdası olarak kullanılabilecek bir GDO'lu ürüne izin verilmiş değil. Piyasa denetimleri yapmak suretiyle bunları izliyoruz."

TMO’NUN Mersin Şubesi’ndeki siloları toplam 100 bin ton kapasiteli. Bir silosunda ise yaklaşık 2 bin ila 700 ton arası buğday yer alıyor.